El Tribunal de Comptes ja ha activat les diligències per establir la responsabilitat comptable pel referèndum de l'1 d'octubre. Uns dies després que aquest tribunal designés el delegat instructor de la demanda contra Carles Puigdemont i altres 18 ex-alts càrrecs de la Generalitat per la desviació de fons públics per a l'organització del referèndum, l'organisme ja s'ha dirigit al tribunal del Suprem que jutja els líders independentistes amb la intenció de demanar dades respecte les despeses efectuades per a la celebració del referèndum, segons assegura El Confidencial

La instructora Esperanza García, que firma la sol·licitud de dades, considera clau la informació que consta en el procediment que jutja els presos polítics. A més, apunta el citat mitjà, la instructora ha demanat les dades en "la major brevetat possible" i el Suprem ja ha acordat que facilitarà la informació sol·licitada.

La pressumpta responsabilitat comptable afectaria, a més del president Puigdemont, els membres del Govern en el moment de la declaració unilateral d'independència, entre els quals el vicepresident Oriol Junqueras, i també els que van dimitir el juliol del 2017, així com a Rosa Vidal, interventora de la Generalitat.

Además de Puigdemont, la responsabilidad contable afectaría a los exmiembros del Govern en el momento de la declaración unilateral de independencia, como Oriol Junqueras y también los que dimitieron en julio de 2017. También se procede contra la interventora de la Generalitat Rosa Vidal.

El Tribunal de Comptes ja està estudiant la quantitat que demanarà per la suposada desviació de fons públics amb l'objectiu de recuperar els diners que consideren que s'han malversat. Tot apunta a que el procediment derivarà en embargaments milionaris als afectats.

Ara el tribunal comença a recopilar tota la documentació per determinar amb exactitud els fons desviats per al referèndum il·legal. Un cop elevi l'acta de liquidació provisional dels béns defraudats, el Tribunal de Comptes iniciarà els tràmits per embargar les corresponents fiances per aquestes quantitats, abans de començar el judici pròpiament dit contra els investigats.

El mes de desembre passat, el Tribunal de Comptes va admetre a tràmit la demanda de la Fiscalia contra 19 ex-alts càrrecs de la Generalitat, amb Carles Puigdemont al capdavant, per la desviació milionària de fons públics per a l'organització del 1-O.