La Casa del Rei i el Tribunal de Comptes han firmat aquest dijous un conveni pel qual el tribunal serà el responsable de realitzar una auditoria de la comptabilitat anual de la institució encapçalada per Felip VI. Així ho han acordat aquest dijous els responsables d'ambdues institucions després de l'audiència concedida pel rei als membres del ple del Tribunal de Comptes al Palau de La Zarzuela. L'acord pretén consolidar les reformes dutes a terme en anys anteriors i continuar així el procés de modernització iniciat l'any 2014 a instàncies de Felip VI.

L'objectiu, segons ha subratllat la casa reial per mitjà d'un comunicat, és "endinsar-se en el reforçament dels principis de transparència, rendició de comptes i publicitat, en línia amb el compromís de la Corona amb la societat d'observar una conducta íntegra, honesta i transparent." El conveni va ser anunciat en Consell de Ministres el passat 26 d'abril, en el marc del Reial Decret sobre reestructuració de la Casa del Rei. L'esmentat reial decret establia que l'auditoria externa dels comptes anuals formulats per la Casa del Rei es durà a terme pel Tribunal de Comptes "en els termes i condicions" que estableixi un conveni firmat a l'efecte.

El Tribunal de Comptes ha estat rebut en audiència pel rei Felip VI amb motiu de la commemoració del 40 aniversari de la promulgació de la llei orgànica que el regula. A la cita han assistit la presidenta del tribunal, Enriqueta Chicano; les conselleres i consellers, i el fiscal en cap i el secretari general de l'òrgan fiscalitzador. La llei orgànica del Tribunal de Comptes, aprovats per les Corts Generals i sancionada pel rei el 12 de maig de 1982, regula la funció fiscalitzadora de l'activitat econòmic financera del sector públic i la funció d'enjudiciament comptable de l'Estat i de tot el sector públic.

Aconseguir una imatge "fidel" del patrimoni

Per mitjà d'un comunicat, el Tribunal de Comptes ha precisat que, en el cas de la Casa del Rei, els comptes anuals subjectes a l'auditoria seran les corresponents a l'execució i liquidació de les dotacions pressupostàries incloses a la Secció 01 dels Pressupostos Generals de l'Estat. L'informe de l'auditoria reflectirà si els comptes anuals expressen en tots els seus aspectes significatius "la imatge fidel del patrimoni i de la situació financera de l'organisme, així com dels seus resultats i fluxos d'efectiu i de l'estat de liquidació del pressupost". La primera auditoria es realitzarà amb les dades de l'any 2023 i l'informe es presentarà i lliurarà a la Casa del Rei l'any següent, ha assenyalat el tribunal.