La premsa internacional qüestiona l'opacitat dels comptes de la monarquia espanyola. En un article que publica aquest diumenge el canal Die Welt, els alemanys repassen la informació relativa al pressupost destinat a la Casa Reial per l'any 2021 feta pública aquesta setmana. Si bé destaquen que el rei Felip VI és "frugal" perquè va "estalviar" gairebé un milió d'euros durant aquest període, assenyalen el fet que a l'estat espanyol "molts pagaments no estan inclosos en les donacions directes a la família reial. Per exemple, la seguretat l'organitza i la paga el Ministeri de l'Interior". De fet, la Moncloa va admetre que destina més diners a la Zarzuela dels que marca el pressupost. Fins a cinc ministeris assumeixen despeses de suport a la monarquia, al marge de la partida destinada expressament a Família Reial, que és de 8,4 milions d'euros anuals, segons els pressupostos per 2022. Concretament, les carteres assenyalades són les d'Exteriors, Defensa, Interior, Presidència i Hisenda. En aquest sentit, el mitjà alemany es mostra sospitós pel "polèmic" Joan Carles I, que "per primera vegada, no va rebre ni un cèntim" de l'Estat, tal com mostren els comptes oficials. Dit això, qui paga l'estada de l'emèrit fugit als Emirats Àrabs? Qui va finançar la seva recent visita a Sanxenxo?

"Frugalitat" i "polèmica"

La "frugalitat" de la monarquia espanyola l'any 2021 s'explica només gràcies a l'eixida de Joan Carles a Abu Dhabi. En el seu article d'avui, el Welt relata com Felip "va retallar el sou del seu polèmic pare Joan Carles -que ara té 84 anys- arran de diversos assumptes. El rei emèrit, que va ser cap d'Estat d'Espanya durant gairebé 40 anys i viu exiliat a Abu Dhabi des d'agost de 2020, rebia poc menys de 200.000 euros a l'any. En 2021, per primera vegada, no va rebre ni un cèntim". Malgrat que l'actual monarca hagi tallat l'aixeta i la relació amb el seu pare d'ençà dels seus problemes amb la justícia, "no se sap com Joan Carles cobreix les seves despeses a Abu Dhabi", assenyala el canal alemany. "Fa només uns dies, el Borbó va fer la seva primera visita a la seva terra natal d'ençà que va marxar ara fa gairebé dos anys, en un jet privat". És aquí on el mitjà deixa la incògnita a l'aire: "Una cosa és certa: la Família Reial -que gràcies a les habilitats pressupostàries de Felip disposa ara d'uns 5,8 milions d'euros en diversos comptes- no va pagar la visita", sentencia el Welt.

Regals al rei

La Casa Reial ha fet públic els regals institucionals que van rebre al llarg de l'any passat el rei Felip VI i la reina Letícia així com les seves filles, Elionor i Sofia, i la mare del monarca, la reina Sofia. En el llistat, on es detallen els presents de caràcter institucional que se'ls han lliurat en el marc d'actes oficials o per part d'organismes i entitats o autoritats estrangeres, no hi apareixen els regals que ha rebut el rei emèrit, Joan Carles I. En un comunicat, la Casa del Rei explica que la família ha rebut un total de 307 presents relacionats amb les activitats oficials dels membres de la Família Reial. Segons el comunicat, el Rei hauria rebut 170 regals i la reina 73, mentre que tots dos n'haurien rebut 40. Dos dels regals estaven dedicats a tota la família, mentre la reina Sofia n'hauria rebut tres. El llistat especifica quan es va rebre els obsequis, en quin context i qui els ha ofert. "La destinació de tots els regals és Patrimoni Nacional", segons s'especifica a la nota.