Els Reis d'Espanya van presidir aquest dissabte a Osca una multitudinària desfilada pel Dia de les Forces Armades, que va inundar la ciutat de banderes d'Espanya i crits a favor del rei Felip VI i la reina Letícia. En aquest acte, Felip VI s'hi va fet una fotografia somrient amb dos diputats del partit ultra Vox al Congrés, Alberto Asarta i Mireia Borrás, segons s'ha conegut avui. En la foto es pot veure al monarca vestit de militar com és costum veure'l en aquesta jornada, i tots tres visiblement contents. Borrás ha compartit la foto al seu compte de Twitter amb el missatge críptic "VERDE", sigles monàrquiques que signifiquen "Viva El Rey de España". La foto ha estat difosa després pel compte oficial de Vox Castelló, localitat originària d'Alberto Asarta. L'escena amb representants de la ultradreta seria impensable a França o Alemanya perquè els caps d'Estat i de govern, Emmanuel Macron i Olaf Scholz, hi farien cinturó sanitari. 

La desfilada de les Forces Armades va comptar ahir amb la presència d'un gran nombre de personalitats polítiques.  Hi van assistir el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska; la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez; la nova directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Esperanza Casteleiro; i la ministra d'Educació, Pilar Alegría, exdelegada del Govern a Aragó; a més de la cúpula militar i altres autoritats civils i militars. L'acte va comptar amb la presència de més de 3.200 militars, 154 vehicles i 69 aeronaus.

Record per Ucraïna

El rei d'Espanya va presidir un brindis "per Espanya" en el Palau de Congressos d'Osca després de la desfilada militar que va reunir als carrers de la ciutat a més de 3.000 membres de les Forces Armades i la Guàrdia Civil al costat de desenes de vehicles i aeronaus. Felip VI va tenir unes paraules de record per a Ucraïna en el seu discurs, on va apuntar que la celebració no pot fer "ignorar" la guerra que es desenvolupa "a les portes d'Europa". "Hem de recordar a la societat ucraïnesa que està sofrint un atac injustificat i brutal de Rússia", va reclamar. A més, va tenir paraules d'especial record per als morts en acte de servei, a Espanya o a l'estranger. Aquest record als caiguts és una cosa que ha dit que els militars porten "molt a gala", però va subratllar la importància que també la societat reconegui "a aquells que lliuren la seva vida per a servir als altres, per a defensar als altres, per a donar-los seguretat". També va aprofitar aquest discurs per fer esment al 40 aniversari de l'adhesió d'Espanya a l'OTAN, que es compleix aquest dilluns i pel qual van participar en la desfilada banderes de l'Aliança Atlàntica i dels 30 països membres.