La pandèmia del coronavirus va agafar a tothom per sorpresa, ningú s'esperava que la covid pogués fer tan mal i requerís de tantes mesures de precaució. És per això, que durant la primera ona de la pandèmia, el mercat internacional de productes sanitaris, com les mascaretes, es va tornar boig i va fer que les administracions compressin material a través de tramitacions d'emergència i sense concurs públic. El passat divendres 1 d'abril, elDiario.es assegurava que la Fiscalia Anticorrupció està investigant comissions milionàries que dos empresaris haurien obtingut per intermediar en la compra de material sanitari que va fer l'ajuntament de Madrid el març de 2020. Durant els dies més durs de la pandèmia, Luis Medina Abascal, fill de Naty Abascal i el duc de Feria, i Alberto Luceño Cerón s'haurien beneficiat per intermediar en la compra de material sanitari procedent d'Àsia. Ara, el mateix digital publica que aquests contractes ja havien cridat l'atenció del Tribunal de Comptes i que no sempre van ser un bon negoci per les arques públiques madrilenyes.

Els suposats contractes irregulars es van adjudicar a ‘Leno Malaysia SDN. BHD’, una empresa amb seu a Malasia que va rebre tres contracte públics de l'ajuntament el març de 2020: un de 6,2 milions d'euros per la compra de mascaretes FFP2 i KN95, un altre de 3,9 milions per comprar tests d'antígens i un tercer de 4,6 milions per comprar guants de nitril. Sobre els guants cal afegir que el contracte no va quedar en res perquè l'ajuntament va demanar que li tornessin els diners perquè els guants no eren del model desitjat. Com s'explicava abans, aquests tres contractes es van gestionar pel tràmit d'emergència, que es podia fer gràcies a l'estat d'alarma, i es van fer a través de l'empresa municipal Servicios Funerarios de Madrid. En total, la capital espanyola va formalitzar 72 contractes a través d'aquesta funerària per un valor de més de 42,1 milions d'euros, tal i com ha pogut confirmar el Tribunal de Cuentas a elDiario.es

L'informe del Tribunal de Comptes

Ara la fiscalia treballa amb la tesi que poques setmanes després que esclatés la pandèmia a l'Estat espanyol, Medina Abascal hauria contactat amb un càrrec de l'Ajuntament encarregat de la compra de material per parlar-li d'un amic seu especialitzat en la importació de tèxtil d'Àsia, el qual seria Luceño. Aquest contacte hauria acabat desembocant en les compres de les quals la fiscalia sospita actualment. Anticorrupció estudia si en aquestes operacions hi ha indicis de falsedat documental, delicte fiscal i blanqueig de capital. Però a finals de l'any passat, el Tribunal de Comptes ja va fiscalitzar aquests contractes en un informe on va analitzar totes les adjudicacions d'emergència fetes en el primer any de la pandèmia pels 12 ajuntaments d'Espanya amb més de 300.000 habitants. 

L'informe ja va revelar que gairebé tots els ajuntaments investigats havien comés irregularitats, van abusar de la contractació d'emergència quan ja no era necessària i no van aportar tota la informació a través de la plataforma de Rendición de Cuentas. Ara bé, l'informe també certifica que en el cas de Madrid el seu ajuntament va ser dels que va comprar més car els productes. El Tribunal de Comptes va fer una comparativa del preu al que cada consistori havia comprat cada producte i el de Madrid sortia perdent en diverses categories. Per exemple, en la compra de proves ràpides d'anticossos: l'última setmana del mes de març de 2020, Madrid va comprar-los a 16,03 la unitat, més del doble que Barcelona o Zaragoza en les mateixes dates. Si es seguia el rastre de la compra, tot portava cap a Leno Malaysia: "El preu més alt va ser de 16,03 euros/unitat, corresponent al contracte de l'empresa municipal Serveis Funeraris de Madrid, adjudicat a una empresa de Malasia", destacava en el seu moment el Tribunal de Comptes. Aquest és un dels contractes dels que haurien sortit les comissions milionàries a empresaris que investiga la Fiscalia Anticorrupció.