L'ombra de la corrupció en plena pandèmia plana per Madrid, aquest cop, però, sobre l'Ajuntament en comptes de la Comunitat. La Fiscalia Anticorrupció està investigant comissions milionàries que dos empresaris haurien obtingut per intermediar en la compra de material sanitari que va fer el consistori el març de 2020. Durant els dies més durs de la pandèmia, Luis Medina Abascal, fill de Naty Abascal i el duc de Feria,  Alberto Luceño Cerón s'haurien beneficiat per intermèdia en la compra de material sanitari procedent de la Xina, segons publica elDiario.es

Anticorrupció porta investigant aquest possible crim des de finals de 2020. Per tant, l'alarma sobre les transaccions que va fer l'Ajuntament de Madrid, amb José Luís Martínez Almeida al capdavant, ja fa temps que van saltar per la fiscalia. Anticorrupció segueix el rastre de sis milions d'euros per dos contractes que en sumen 11 milions. Aquests contractes van anar a parar a Medina Abascal i Luceño que van facilitar l'arribada de mascaretes i tests des de la Xina. Fonts de la investigació asseguren a elDiario.es, que se sospita que Medina Abascal va obtenir una comissió aproximadament d'un milió d'euros i Luceño de cinc., per això la investigació se centra en ells.  

Iniciativa de Medina Abascal 

La tesi que treballa la fiscalia exposa que poques setmanes després que esclatés la pandèmia a l'Estat espanyol, Medina Abascal hauria contactat amb un càrrec de l'Ajuntament encarregat de la compra de material per parlar-li d'un amic seu especialitzat en la importació de tèxtil d'Àsia, el qual seria Luceño. Aquest contacte hauria acabat desembocant en les compres de les quals la fiscalia sospita actualment. Anticorrupció estudia si en aquestes operacions hi ha indicis de falsedat documental, delicte fiscal i blanqueig de capital. La fiscalia ja s'ha topat en altres administracions casos on, aprofitant el pànic dels primers mesos de la pandèmia i l'escassetat de material, hi havia contractes desorbitats que beneficaven a empreses triades a dit. Ara, la sospita recau en si aquest és un dels casos. 

La trajectòria dels dos empresaris poc feia preveure que acabarien involucrats en compres de material sanitari, ja que cap dels dos té experiència en aquest camp. Medina Abascal figura com a administrador únic de Tula Creative Studio, amb seu a Barcelona i es dedica a la consultoria en l'àmbit de la publicitat. A més, unes setmanes després de la seva intermediació amb l'Ajuntament de Madrid, va fundar Sextante Trade Mark, companyia dedicada a intervenir en el comerç de "roductes diversos". En la mateixa línia es troba l'activitat de Luceño, qui és l'administrador d'una empresa dedicada  “la intermediació comercial o venda a comissió de productes diversos, tant en l'àmbit nacional com internacional” des de juny de 2020.