Xavier Trias ha discrepat de Junts i ha rebutjat sancionar les empreses que van marxar pel procés, a diferència del que ha proposat Josep Rius aquest dimarts. "No estic d'acord amb sancionar empreses, tampoc premiar-les", ha dit Trias en declaracions a El Periódico. Així, ha considerat que les companyies van marxar "amenaçades" i ha proposat "disminuir els escarafalls" i explicar que "la situació ha canviat" des del 2017. 

Això sí, el líder del grup municipal Trias per Barcelona ha fet costat Junts en la decisió de no convalidar els decrets anticrisi aprovats pel govern espanyol a finals del 2023 —que aquesta setmana es debatran al Congrés dels Diputats—. Els decrets inclouen mesures com rebaixes d'impostos i la gratuïtat de Rodalies, però des de la formació independentista consideren que poden envair competències de la Generalitat i dificultar que s'apliqui l'amnistia —que també es tramita a la cambra baixa espanyola—. Trias ha assegurat que el president de l'executiu estatal, Pedro Sánchez, "s'ha equivocat, ho ha fet malament", i que "s'anirà trobant" amb el bloqueig d'iniciatives polítiques si no les consensua. "Ha d'entendre que la forma d'actuar ha de ser una altra", ha afegit, alhora que li ha recomanat "crear confiança i bona entesa". Finalment, ha mostrat confiança en la diagnosi de Junts sobre el decret de modernització judicial, que el partit creu que pot dilatar l'aplicació de l'amnistia. "Me'ls crec, però allò principal és que genera una certa desconfiança si no està pactat. Una cosa que pot afectar l'amnistia, que és un tema molt important per a nosaltres, sense transparència genera desconfiança", ha argumentat.

Trias i un possible pacte fiscal

Artur Mas també ha tancat files amb Junts sobre els decrets i ha advertit que "la legislatura no serà una bassa d'oli". "Tot allò que passi pel Parlament espanyol s'ha de negociar abans", ha advertit en una entrevista a TVE aquest mateix dimarts. A més, ha demanat que els partits independentistes es "plantin" i posin sobre la taula un nou pacte fiscal perquè creu que un referèndum sobre la independència "no sortirà de la negociació". És per això que ha reclamat negociar el concert econòmic amb un "sistema bilateral" com Navarra o el País Basc. 

Sobre la proposta de Mas per lluitar per un pacte fiscal, Trias ha valorat que "cal reconèixer que Catalunya és una nació". "No renunciarem mai a la independència, però el grau de dependència actual és humiliant", ha criticat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!