L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, "comparteix" el posicionament de Junts amb el no als decrets que incorporen diverses mesures socials, però que segons la formació podria entorpir l'amnistia. Mas creu que "s'ha de fer entendre que la legislatura no serà una bassa d'oli". "Tot allò que passi pel parlament espanyol s'ha de negociar abans", ha advertit en una entrevista a TVE. En un altre ordre, Mas ha demanat als partits independentistes que es "plantin" i posin sobre la taula un nou pacte fiscal perquè creu que un referèndum sobre la independència "no sortirà de la negociació". Per això, demana negociar el concert econòmic amb un "sistema bilateral" com Navarra o el País Basc.

Precisament aquest matí, el portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ha insistit que estan en contra "d'uns quants elements" dels decrets perquè "agreugen l'infrafinançament" del Govern i poden "demorar l'efectivitat" de l'aplicació de la llei d'amnistia. "No volem que a la primera corba quedi impedida", ha dit sobre l'amnistia. Rius ha advertit que s'han de retirar els tres decrets i "refer-los temàtica per temàtica". "El PSOE confon negociar amb informar", ha asseverat. 

A banda de la qüestió monetària, Mas ha suggerit a Junts i a ERC que reclamin que el Parlament tingui els mateixos poders legislatius que la cambra basca i que l'Agència Tributària depengui de la Generalitat.

El conflicte amb Catalunya

Sobre Pedro Sánchez, Mas s'ha mostrat "convençut" que el socialista vol resoldre el conflicte català, "però crec que la manera que ell té al cap no és la que funcionarà", ha manifestat. L'expresident ha continuat amb metàfores marineres per referir-se a la política espanyola: "Serà una navegació molt complicada, hi haurà vents molt forts i onades per tot arreu". Tot i alertar que la legislatura no serà una "bassa d'oli", l'expresident ha matisat que és "partidari" que el mandat duri quatre anys "per treure'n el màxim rendiment possible".

Puigdemont, un "gripau de menor dimensió" per a Sánchez

Sobre la hipotètica reunió entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, ha instat el president del govern espanyol a "superar la incomoditat" i a asseure's amb el líder independentista. Ha apuntat que després d'apostar per l'amnistia, Puigdemont és un "gripau de menor dimensió" que s'ha "d'empassar" Sánchez.

Preguntat per si Puigdemont seria el candidat a les eleccions catalanes, Mas ha respost que "serà el que ell voldrà dintre de Junts". Ha assenyalat que és "evident" que és el líder de Junts. Sí que ha vaticinat que en els pròxims mesos serà candidat al Parlament Europeu.