Carles Puigdemont, contra el Govern de Pere Aragonès. El president a l'exili s'ha pronunciat enmig de l'estira-i-arronsa que s'està vivint en les últimes hores entre Junts i l'executiu liderat per ERC. El motiu de la pugna: tres decrets del govern espanyol que incorporen mesures socials, però que segons la formació juntaire inclou diversos elements que podrien agreujar l'infrafinançament de la Generalitat i demorar l'efectivitat de l'aplicació de la llei d'amnistia. El posicionament contrari de Junts ha rebut la rèplica del Govern, que ha defensat que els decrets de Pedro Sánchez són "necessaris" i ha urgit els juntaires a "no fer gaires gesticulacions" i entregar els seus set vots al Congrés dels Diputats al president espanyol.

Per la seva banda, Puigdemont s'ha pronunciat en defensa de l'estratègia del seu partit. "El pressing a Junts —també per part del Govern— no funcionarà", ha advertit en una piulada. "La pilota no és a la nostra teulada. I ho saben". El president també ha anat més enllà amb una advertència. "Ni pastanagues, ni xantatges. De ningú", ha dit, afegint amb un to irònic que no és el primer cop que han fet aquest avís, "però sembla que la pausa nadalenca ha estovat la memòria d'alguns i cal reforçar-la". Efectivament, no és el primer cop que Junts sentència que no cedirà a les pressions externes.

Abans, Artur Mas tanca files

El pronunciament de Carles Puigdemont ha arribat unes hores després que l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, s'hagi pronunciat sobre aquesta mateixa qüestió. El juntaire ha afirmat que "comparteix" el posicionament del partit, ja que "s'ha de fer entendre que la legislatura no serà una bassa d'oli". "Tot allò que passi pel parlament espanyol s'ha de negociar abans", ha advertit en una entrevista a TVE, en referència al fet que s'han presentat sense haver-los debatut amb la resta de formacions.

Des del Govern, la portaveu Patrícia Plaja ha defensat aprovar aquests tres decrets de l'executiu central perquè inclouen, entre altres, el traspàs de l'Ingrés Mínim Vital per a Catalunya. En paral·lel, Patrícia Plaja ha explicat que els serveis jurídics del Govern han "examinat minuciosament i amb deteniment" els decrets i descarten que hi hagi "invasió competencial", com denuncia Junts per Catalunya. De fet, els juntaires també han alertat d'un dels punts dels decrets, que modifica la llei d'enjudiciament civil: es tracta de l'article 43 bis que, a parer d'aquesta formació, podria torpedinar l'aplicació de la llei d'amnistia. Aquest és un aspecte que des de l'executiu català neguen, i tenen clar que, malgrat tot, l'amnistia "serà una realitat aquest 2024".