L'exalcalde Xavier Trias i l'actual presidenta del consell nacional del PDeCAT, Mercè Conesa, s'han agafat un període de reflexió sobre el seu futur en aquest partit, després dels mals resultats de les eleccions catalanes del 14-F, en les quals la formació d'Àngels Chacón no va aconseguir representació, segons ha sabut El Nacional.

Conesa a més ja té decidit que no es tornarà a presentar per presidir el consell nacional, un càrrec que s'haurà d'escollir en el congrés intern que ha anunciat la direcció i que s'hauria de celebrar abans de l'1 de juny.

Trias, que sempre ha mantingut bones relacions amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, i Conesa, que és l'actual presidenta del Port de Barcelona, són els primers dirigents del PDeCAT que ha transcendit que volen reflexionar sobre la situació creada arran del 14-F.

Mentrestant, l'actual direcció del partit intenta mantenir la continuïtat i pretén renovar la direcció en el congrés extraordinari dels pròxims mesos. El consell nacional del PDeCAT es va reunir dissabte i va aprovar aquesta proposta amb el 96,4% dels vots, en una sessió a la qual no va assistir el president Artur Mas. Una de les cares que es podrien sacrificar en aquest congrés és la del president del partit, David Bonvehí, que no descarta fer un pas enrere i estudia la possibilitat de renunciar a la reelecció.

El portaveu del partit, Marc Solsona, va explicar ahir que havien fet "una anàlisi crítica del resultat". Entre els elements que va apuntar que els havien perjudicat es troben "la confusió de la marca" en relació amb la disputa amb Junts o el fet de presentar-se amb veu pròpia. Un altre dels inconvenients és que van realitzar, opina, "una campanya molt ideològica en un moment on s'ha parlat poc de model de país", va indicar Solsona.

Artur Mas va admetre al mes de febrer, després del 14-F, el "fracàs" del Partit Demòcrata en les eleccions catalanes i es va mostrar esperançat que hi hagi una reconciliació amb Junts. En una entrevista a RAC1 tres dies després dels comicis, va lamentar que la formació de Borràs no acceptés la seva proposta de fer una coalició amb el PDeCat i, al seu entendre, aquest ha estat l'error. "Quan assumeixes riscos, n'has d'assumir les conseqüències", va dir. 

"No vam trobar la manera de fer-ho com jo volia que es fes. La solució era fer una coalició abans que una separació. Així no es dividia l'electorat. Però Junts no la va voler. Se sentia fort com per no necessitar la coalició o els feia mandra tornar a entrar en una coalició per l'experiència que tenien. No me'n vaig sortir, però no abandono la possibilitat que hi hagi una reconciliació amb Junts i es recuperi l'hegemonia", va lamentar.

El PdeCAT té representació en uns 300 ajuntaments, així com quatre diputats al Congrés, però cap diputat al Parlament. Els càrrecs electes van ser escollits en candidatures de JuntsxCat.