L'extresorer de CDC Andreu Viloca ha assegurat aquest dilluns davant l'Audiència Nacional que mentre ell va ser el responsable financer del partit no hi va haver, o almenys ell ho desconeixia, cap finançament irregular mitjançant el blanqueig de les donacions d'empresaris a través d'aportacions extraordinàries d'alts càrrecs.

A més, ha dit que l'exgerent del partit Germà Gordó no estava per sobre d'ell en l'estructura jeràrquica, sinó en paral·lel. De fet, també ha explicat que els temes econòmics no els duia directament el secretari general d'aleshores, Artur Mas, sinó que més aviat es tractava amb el comitè executiu directament i, si hi havia algun tema important, es tractava amb el secretari general adjunt en aquell moment, Oriol Pujol.

Artur Mas ex president retrat entrevista - Sergi Alcàzar

Artur Mas en una entrevista recent a ElNacional.cat / Sergi Alcàzar

Viloca ha declarat des de la Ciutat de la Justícia per videoconferència amb el magistrat de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga el finançament irregular del partit en la causa del 3% i una peça separada per un suposat blanqueig de donacions. Segons han explicat a l'ACN fonts jurídiques, Viloca només ha respost al fiscal José Grinda i al magistrat. Ha dit que desconeixia aquest sistema de finançament irregular i que no li consta que alts càrrecs de la formació fessin importants transferències i rebessin a canvi diners en metàl·lic pel mateix import procedents de donacions en diner negre d'empresaris.

Preguntat per l'estructura jeràrquica del partit, Viloca s'ha desmarcat de la versió d'Osàcar i ha dit que ell no retia comptes a Gordó, ja que estaven al mateix nivell, sinó que retia comptes al comitè executiu i a vegades a Oriol Pujol. Osàcar, en canvi, va dir que Gordó li ordenava els pagaments als alts càrrecs i que Gordó despatxava diàriament amb Mas i, per tant, segurament l'ex-secretari general del partit tenia constància d'aquest sistema fraudulent de finançament.

El cas de blanqueig del 3%

Aquesta causa per blanqueig de capitals és una peça separada de l'anomenat cas 3% i es va obrir a l'abril contra 12 ex-alts càrrecs de CDC per aquests donatius que després eren retornats en metàl·lic per blanquejar diner negre. Fa uns dies, De la Mata va decidir investigar també Osàcar i el seu predecessor en el càrrec, Andreu Viloca. Entre els alts càrrecs investigats hi ha els exconsellers Felip Puig, Irene Rigau, Jordi Jané i Pere Macias, així com Carles Flamerich, Marc Guerrero, Víctor Vila, Jordi Moltó, Gloria Renom, Xavier Crespo, Montserrat Candini i Eduard Freixedes.

De la Mata creu que la investigació del cas 3% permet constatar que "concorren dades objectives de generació i possessió de diners en efectiu, no declarats, per CDC, procedents d'empreses que busquen amb això ser beneficiades en la contractació pública". El magistrat diu que les donacions dels dotze ex-alts càrrecs investigats no són aparentment quotes d'afiliats i són per imports "excessius" per poder-ho ser i també per ser "aportacions al partit de càrrecs electes". També diu que no es va exigir un esforç més gran als alts càrrecs o militants perquè fessin donacions.

De la Mata remarca la coincidència de dates, que va des d'octubre del 2009 a desembre del 2010. Es van fer en "dates extraordinàriament pròximes, sent sorprenent l'estranya pràctica verificada de realitzar dues donacions d'alt import (3.000 euros), amb separació tan sols d'uns dies, o que existeixi coincidència en el dia en què diverses persones realitzen donacions casualment sempre del mateix import rodó de 3.000 euros".

"Tots els elements anteriors apunten solidesa cap a la tesi que aquestes donacions, en realitat, són actes d'aflorament de diners procedents de delicte realitzats per persones pròximes a CDC seguint el pla superior traçat per jerarques del partit". Per això, els va citar a declarar com a investigats i molts d'ells van admetre les donacions, justificant-les pel fet que CDC passava per un mal moment econòmic ja que era a l'oposició al Parlament.