L'extresorer de CDC Daniel Osàcar, condemnat pel cas Palau, ha explicat al jutge que creu que l'expresident de la Generalitat Artur Mas podia haver estat al cas del suposat sistema de "barrufeig" pel qual alts càrrecs del partit podrien haver blanquejat diners de la formació procedent de comissions il·lícites.

Tot i que ha reconegut que no pot assegurar-ho, Osàcar ha explicat al jutge que investiga aquesta peça separada del cas 3% que Mas, en la seva aleshores condició de secretari general de CDC, despatxava diàriament amb el gerent Germà Gordó, i que probablement, ha indicat, estaria al corrent de tot, segons indiquen fonts jurídiques.

Germa Gordó Parlament - Sergi Alcàzar

Germà Gordó en un ple del Parlament / Sergi Alcàzar

Osàcar ha declarat des de Barcelona com a imputat per videoconferència davant del magistrat de l'Audiència Nacional que investiga si els exconsellers Jordi Jané, Felip Puig, Irene Rigau i Pere Macias van facilitar el blanqueig de comissions il·lícites pagades per empresaris a CDC a través del "clàssic sistema de barrufeig".

La trama

Un sistema fraudulent que ha reconegut l'extresorer i que, segons la seva versió, controlava Germà Gordó. Això fa pensar que també podia conèixer-lo Mas, si bé ha recalcat que són suposicions, afegeixen les fonts. Durant la seva compareixença, Osàcar ha explicat que des del partit se sol·licitava a alts càrrecs que fessin donacions quan a final d'any els comptes no quadraven.

Després, segons Osàcar, a alguns se'ls retornava aquesta donació amb diners suposadament il·lícits, encara que no ha sabut dir si provenien de comissions il·legals d'empresaris, perquè d'aquest tema, ha explicat, s'encarregava Germà Gordó.

Artur Mas ex president retrat entrevista - Sergi Alcàzar

Artur Mas en una entrevista recent a ElNacional.cat / Sergi Alcàzar

Osàcar ha citat l'exconseller Jordi Jané entre aquells alts càrrecs a qui el partit tornava aquesta suposada donació, però no així altres exconsellers de CDC com Pere Macias, Irene Rigau i Felip Puig, o l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, segons precisen les fonts consultades.

El cas 3%

En aquesta peça separada del cas 3%, el magistrat investiga si els exconsellers van realitzar donacions que podrien constituir "actes d'aflorament de diners procedents de delicte", és a dir, una suposada dinàmica de blanqueig, mitjançant el "clàssic sistema de barrufeig".

Aquest sistema consistiria a ingressar en el compte de la formació "una quantitat de diners equivalent a la que prèviament o posteriorment el propi partit havia lliurat al, en principi, suposat donant voluntari, amb coneixement del seu origen il·lícit". 

Conflicte d'interessos

Daniel Osàcar està complint condemna pel cas Palau de la Música. La investigació va arribar fins al tresorer del partit. CDC va entomar una part de la condemna, però el partit va deixar a la seva sort l'extresorer, que encara estava en vida i que hauria assumit les irregularitats de Convergència en el cas Palau de la Música.

El partit va deixar sol Osàcar i ara ell ha arribat a un acord amb la Fiscalia i està "cantant la traviata". Tot fa pensar que en joc hi ha un acord de col·laboració amb el ministeri públic per poder escurçar els anys que ha de passar a la presó condemnat per l'espoli del Palau de Fèlix Millet i Jordi Montull.