Els presidents d'Aragó, Castella-la Manxa i Extremadura, els socialistes Javier Lambán, Emiliano García-Page i Guillermo Fernández Vara, han pres posició en la qüestió del castellà a l'escola catalana i han advocat per garantir el dret dels pares a triar l'idioma vehicular en què estudiïn els seus fills.

Aquests tres barons socialistes han aprofitat l'assistència al comitè federal del PSOE a Aranjuez (Madrid) per mostrar aquesta postura un dia després que la Moncloa hagi confirmat la intenció de canviar des de la Conselleria d'Educació el procediment d'inscripció dels alumnes perquè puguin triar el castellà com a idioma vehicular.

Lambán ha cridat a corregir "més aviat que tard" el "maltractament injust i il·legal" que comet la Generalitat de Catalunya contra el castellà, idioma que, segons ell, ha estat "postergat" de manera "inacceptable" a l'escola catalana, i ha defensat que l'Estat torni a Catalunya en matèria d'educació per remeiar el que, en cas contrari, acabaria en "un problema definitivament irresoluble".

El president aragonès defensa que el més aviat possible "deixi d'aplicar-se l'article 155 a Catalunya perquè significarà que hi ha un Govern constitucional". No obstant això, no ha aclarit si és partidari d'usar-lo, com vol el govern espanyol, per modificar el procediment d'inscripció a les escoles catalanes i permetre l'elecció paterna de la llengua vehicular dels alumnes. Això sí, ha subratllat que l'Estat ha d'"exercir les seves competències com a la resta del país" i assegurar "que es compleixi la llei" a Catalunya.

Protegir el castellà dels independentistes

Per la seva banda, Page ha dit que comparteix l'objectiu de protegir el castellà "de les goles dels independentistes", encara que ha atribuït l'anunci del govern espanyol a "un atac de nervis absolut" per la pujada de Ciutadans a les enquestes. Ha avisat que aquesta mena de decisions no han d'anunciar-se amb "cops de pit" i ha demanat que tot el que faci referència al castellà a les comunitats amb llengües cooficials surti d'un pacte d'Estat i no de l'intent del PP d'"influir a les enquestes".

Vara ha coincidit amb els seus col·legues que "el normal" és que siguin els pares els qui triïn la llengua vehicular dels estudis dels fills i ha criticat l'executiu perquè, amb l'actual situació a Catalunya, encara sense Govern després de les eleccions del 21 de desembre, "no és el moment d'aixecar barricades lingüístiques". Una mesura com l'anunciada "més que sumar divideix", quan "ara són temps de sumar", ha afirmat.

L'executiva del PSOE rebutja l'ús del 155 a l'educació

Aquest divendres la número quatre del PSOE, Carmen Calvo, va rebutjar l'ús de l'article 155 per variar el model educatiu català i ha afirmat que aquest debat corresponia al Parlament català. Segons fonts socialistes, el mateix secretari general del partit, Pedro Sánchez, ha fet referència a la qüestió durant la discussió a porta tancada del comitè federal i ha subratllat que el 155 es va aplicar a Catalunya "per recuperar l'autogovern català, però per res més".