Nou contratemps. La comissió d'investigació del Parlament sobre el CatalanGate, que va posar-se en marxa el passat 21 de setembre després de mesos de dilacions, encara no ha començat a treballar que ja ha hagut de superar un nou obstacle. Aquest, precisament, fruit del trencament del Govern. I és que la sortida de Junts de l'executiu ha forçat un executiu monocolor d'ERC, en el qual s'han hagut de fer retocs per tal de suplir tots aquells Departaments capitanejats per consellers de Junts. Un d'aquests, el d'Acció Exterior que liderava Victòria Alsina, ha comportat que la fins aleshores diputada d'ERC Meritxell Serret hagi fet el pas per convertir-se en nova consellera.

El problema és que Meritxell Serret havia estat també designada presidenta de la investigació del CatalanGate a la cambra. El seu nomenament com a consellera l'ha obligat a fer un pas al costat en aquesta comissió, i ser substituïda per un company del partit. Així, aquest dimarts ha tingut lloc una reunió per ratificar el nomenament de Josep Maria Jové, que és president del grup parlamentari d'ERC, com a nou president de la comissió. Jové ha tingut un ampli suport, de vuit vots a favor i un en blanc, però que no ha evitat evidenciar l'existència d'un cert malestar, especialment entre els independentismes, per la lentitud amb què avança la investigació. De fet, en roda de premsa, la diputada de la CUP Laia Estrada ha explicat que, després de mesos esperant que s'activés aquesta comissió, "és imprescindible que comenci a reunir-se de forma ordinària per treballar de manera real".

I és que, per ara, les dues úniques trobades de la comissió tan sols han servit per designar les presidències de l'òrgan. Durant un total de dos mesos i mig, la seva constitució havia estat encallada per les discrepàncies entre els seus impulsors. Ja al juny, va ser la CUP qui va donar un cop sobre la taula per denunciar que ERC i Junts l'estaven "boicotejant", ja que ambdues formacions topaven en qui havia de presidir-la. No va ser fins un mes després que els dos partits van posar-se d'acord i van acceptar que la presidència recaigués sobre Meritxell Serret.

La comissió a la cambra catalana neix després que al Congrés dels Diputats es vetés la creació d'un òrgan per investigar allà el CatalanGate. La del Parlament tindrà un any per a fer la seva feina i elaborar un dictamen de conclusions que sigui debatut i votat per la cambra. L’objectiu és que hi assisteixin especialistes, tècnics, responsables polítics, funcionaris públics i fins i tot alts càrrecs de l’Administració General de l’Estat, un objectiu, però, que no serà fàcil d'aconseguir, ja que és previsible que aquestes figures rebutgin assistir-hi.

Vox abandona la comissió

Més enllà de tot això, Vox ha anunciat durant la sessió d'avui que abandona la comissió i no hi continuarà participant. El diputat d'extrema dreta Alberto Tarradas ha assegurat que l'any 2017 el Govern "va cometre un cop d'estat atemptant contra la unitat d'Espanya i l'estat de dret" i ha justificat l'espionatge contra els independentistes. "Davant d'aquests fets, és evident i natural que el Regne d'Espanya tingui no només el dret sinó l'obligació de defensar-se", ha assegurat.