Dos mesos i mig després de registrar-se la petició de la creació d'una comissió d'investigació del CatalanGate al Parlament, aquesta comença a caminar. Aquest dijous en acabar-se el ple del Parlament la presidenta, Laura Borràs, ha convocat una Junta de Portaveus extraordinària amb un únic punt: la presidència de la comissió, que s'ha acordat que sigui per la diputada d'ERC Meritxell Serret. La petició per crear aquesta comissió la van registrar ERC, Junts, la CUP i els comuns el 3 de maig, però després de registrar-se no se'n va tenir cap novetat. Dos mesos després es va saber que havia hagut diversos problemes, principalment desacords entre ERC i Junts, per decidir la presidència. Finalment aquesta serà per Esquerra Republicana. Un cop acordada la proposta a la Junta de Portaveus, s'haurà de tramitar a la Mesa i després s'haurà de votar durant la sessió constitutiva de la comissió, on també s'hauran d'acordar la resta de càrrecs.

Els partits van presentar la proposta de resolució per crear aquesta comissió al·legant que al Congrés, els vots del PP, PSOE, Vox i Cs havien vetat la comissió d'investigació a Madrid: "El Parlament de Catalunya no pot quedar impassible davant la gravetat dels fets, que atempten directament contra drets fonamentals", explicaven en un comunicat on també afegien que la comissió d'investigació tindrà com a principal objectiu conèixer els detalls d'aquestes intromissions per part de l'Estat a través del CNI, a banda d'esclarir els detalls de les estructures orgàniques i tècniques adscrites als ministeris de Defensa, Interior, Exteriors, Presidència, Vicepresidència econòmica i Justícia de l'estat espanyol que hagin participat, de forma directa o indirecta, en la monitorització i control dels afectats. 

Pel que fa a les formalitats, en la explicació inicial els grups van detallar que aquest òrgan podrà dur a terme les accions legislatives i judicials pertinents a la vista de les conclusions, i exigir, pel cas que se’n derivin, les responsabilitats polítiques, penals o civils pertinents, quelcom que els independentistes i els comuns ja han reclamat en nombroses ocasions. La comissió tindrà un any de vigència, redactarà un informe final i elaborarà un dictamen que serà debatut pel ple del Parlament. A més, estarà integrada per dos membres de cada grup parlamentari i es preveu la possibilitat que hi assisteixin tècnics, responsables polítics, funcionaris públics i alts càrrecs de l’Administració General de l’Estat, especialistes, membres d’entitats i altres persones representants que es pugui considerar d’interès i que puguin aportar informació rellevant per a la investigació.