L'Ajuntament de Lleida ha anunciat aquest dilluns que l'alcalde, Miquel Pueyo (ERC), ha apartat de les seves funcions al regidor d'Esports, Sergi González (JxCat), "com a resposta a les conclusions que es desprenen de l'informe emès arran de les suposades anomalies en tres contractes de manteniment d'edificis, tot i que no incompleixen la Llei de Contractes del sector públic". 

Pueyo ha pres aquesta decisió com a resposta a les conclusions que es desprenen de l'informe emès arran de les anomalies en tres contractes de manteniment d'edificis, malgrat que no incompleixen la Llei de Contractes del Sector Públic. La setmana passada ERC, el Comú, la CUP, i el PSC ja van demanar responsabilitats polítiques davant el "clientelisme" en contractacions a les regidories d'Urbanisme i Esports, ambdues en mans de JxCat.

Després de l'anunci de Pueyo, s'ha reunit la comissió de seguiment del Pacte d'Entesa aquest dilluns a la tarda per treballar en una proposta per a substituir González. Aquesta comissió és un mecanisme de coordinació de les tres forces de govern, ERC, JxCat i el Comú, per vetllar pel bon funcionament del pacte i es reuneix puntualment a petició d'un dels partits integrants del govern municipal.

El govern avala la destitució de González

En resposta a l'encàrrec del paer en cap, la comissió de seguiment del Pacte d'Entesa ha proposat designar la setmana que ve el nou regidor d'Esports. A la trobada d'aquest dilluns a la tarda, els tres socis de govern, ERC-AM, JxCat i el Comú de Lleida, han avalat la sortida de González de l'equip de Govern. Pueyo ha dit que la decisió d'apartar-lo del càrrec és fruit de "l'alt nivell d'autoexigència i de transparència" fixat com a "Govern del canvi". A tot això González ha anunciat que abandonarà el grup de JxCat.

L'alcalde de Lleida ha assumit de forma temporal les competències de la regidoria d'Esports. Així mateix, el paer en cap ha afirmat que independentment de la decisió que González prengui sobre la seva acta de regidor, "l'equilibri, la competència i l'eficàcia de la Paeria" no quedaran afectades.

Anomalies als contractes

L'afer va sortir a la llum la setmana passada arran d'un informe signat per les regidories de Participació i Lluita contra la corrupció i de Govern Obert, que contestava una pregunta del PSC del ple del desembre, i on s'arribava a la conclusió que s'havien observat "anomalies" en tres contractes de la regidoria d'Esports. Els socis de govern del Comú van més enllà i consideren que aquestes irregularitats també tenen lloc a la regidoria d'Urbanisme, que està comandada pel primer tinent d'alcalde, Toni Postius.

L'informe apunta contractes que sumen més de 120.000 euros per part de les dues regidories, però la que lidera a distància la despesa és Urbanisme, amb més de 115.000 euros. En canvi, Esports comptabilitza despeses de poc més de 6.000 euros. Els contractes són a una sola empresa i segons l'informe, n'hi ha tres on s'eviten els procediments de transparència, lliure concurrència i control públic que sí que s'apliquen als contractes majors.

ERC-AM i JxCat-Lleida governen a l'Ajuntament amb el Comú de Lleida, un acord que aquests tres partits van firmar després de les eleccions municipals del 2019.

Imatge principal: Foto de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo (ERC)