El Departament de Salut vol allargar 15 dies més les actuals mesures contra el coronavirus, com ara el tancament de bars i restaurants o l'aturada de l'activitat esportiva. Així ho ha explicat aquest dilluns el secretari de Salut, Marc Ramentol, en una entrevista a RAC1, on ha explicat que aquesta serà la proposta de la conselleria al Govern aquesta setmana, quan vencen les actuals restriccions.

"Veiem que els mesures han impactat positivament en les dades. Seguim en crisi epidemiològica i no són mesures de les quals puguem prescindir. Per això, en les reunions dels pròxims dies posarem sobre la taula prorrogar les mesures dues setmanes més", ha dit.

En aquest sentit, Ramentol ha afegit que també s'aposta per allargar el toc de queda -que avui mateix s'ha prorrogat- i el confinament municipal de cap de setmana. Segons ha afirmat, aquestes mesures han reduït de manera molt significativa la mobilitat i les consideren "molt efectives".

Lluny de la desescalada

Ara per ara, el Departament de Salut ha evitat parlar de desescalada i ha alertat que encara no s'ha arribat al pic de la segona onada. Tot i celebrar que els contagis i la taxa de transmissió van de baixada a Catalunya, Ramentol ha advertit que la corba "segueix creixent, encara que sigui a un ritme més lent".

Segons les dades del Departament, aquest dilluns l'epidèmia del coronavirus s'ha frenat a Catalunya. La setmana passada el risc de contagi es va situar per sota de zero després d'un mes i el risc de rebrot ha iniciat una tendència, encara que lenta, a la baixa. Aquesta tendència a la baixa de l'epidèmia és dona en tots els paràmetres excepte en l'àmbit assistencial, on encara no s'ha arribat al pic.

"La pressió assistencial segueix pujant i no hem arribat al pic, però sembla que ens hi estem acostant. Podria ser que a finals d'aquesta setmana tinguem el pic de pressió assistencial i serà molt alt", ha explicat.

Ramentol ha admès que Salut preveu que hi haurà una tercera onada a Catalunya i ha destacat que cal fer la desescalada molt lenta per tal que les dues onades "no se sobreposin": "Empalmar la segona onada amb la tercera seria el pitjor escenari, perquè no es donaria treva a la pressió assistencial".

"La missa no tocava"

D'altra banda, Ramentol ha condemnat la missa que es va celebrar aquest cap de setmana a la Sagrada Família amb més de 500 persones. Segons el secretari, el Departament de Salut no té prou competències per prohibir aquest tipus d'actes i ha recordat que el dret de culte està emparat per la Constitució espanyola. "L'estat d'alarma no ens permet tancar llocs de culte, només limitar-ne l'aforament, i això vam fer. El vam limitar al 30%. Nosaltres ara només podem comprovar si es va fer bé", ha explicat. És per això que el Procicat, que afirma que no tenia coneixement de l'acte, està investigant els fets.

Tot i això, Ramentol ha criticat la "manca de sensibilitat" de l'Arquebisbat de Barcelona en celebrar aquesta missa: "Hem trobat a faltar sentit comú. No era oportú. És un tema de missatge. Ara no toca".