Treballadors de les delegacions exteriors han acusat el Govern de violar drets laborals, tot reclamant l'equiparació amb el personal públic. "Demanem drets tan elementals com una baixa per maternitat", ha dit el secretari general de la secció de la Intersindical, Marcel Bigas, que aquest divendres ha explicat que es tracta de "garantir uns mínims" per al personal que treballa en aquestes oficines. Bigas ha assenyalat que fa uns dos anys que negocien amb l'executiu català, "però no hi ha cap millora damunt la taula". Per la seva banda, el Departament d'Acció Exterior i Unió Europea ha indicat que treballa per "harmonitzar" els convenis entre els diferents països amb els drets dels treballadors de la Generalitat.

El sindicalista ha detallat que el personal fora de les fronteres catalanes els contracten les delegacions de cada país, d'acord amb el "règim laboral" que regeixi en aquest destí. Així, ha concretat que es poden donar situacions que no hi hagi permisos de conciliació i períodes de vacances de quinze dies, entre altres. "Són drets bàsics que a Catalunya no es discutirien", ha retret. També ha afegit una altra demanda: la millora salarial, "sous d'acord amb la inflació", perquè aquests anys han perdut poder adquisitiu.

Descarten mobilitzacions

Bigas ha precisat que en els últims dos anys han marxat més de vint persones d'aquestes oficines i que hi podria haver uns cinquanta treballadors afectats, la majoria de fora de la Unió Europea. Tanmateix, ha indicat que hi ha "por per possibles represàlies" per fer pública la situació d'alguns treballadors a les delegacions. És d'aquesta manera que ha justificat la roda de premsa per les eleccions catalanes del 12 de maig, per també demanar que la resta de formacions polítiques tractin aquest problema. El representant de la Intersindical ha defensat el "diàleg" per solucionar-lo i ha descartat mobilitzacions.

El Departament d'Acció Exterior ha especificat que ja s'han signat nous convenis, s'han elaborat uns altres tres i que n'hi ha quatre que es començaran a negociar, mentre que els cinc restants no s'han fet perquè no hi ha personal. Llavors, ha admès que la situació és "complexa" i ha recordat que el funcionament d'aquestes delegacions funciona "amb les mateixes estructures que les ambaixades". La Conselleria encapçalada per Meritxell Serret ha sostingut que s'han mantingut reunions amb tots els treballadors i que "s'està a sobre del tema", alhora que la voluntat és "harmonitzar al màxim" els convenis. Segons ha detallat, la Generalitat compta amb 21 delegacions a l'estranger amb al voltant d'un centenar de treballadors.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!