El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha posposat la seva decisió d'incorporar l'exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero en la investigació per rebel·lió en relació amb el procés independentista a Catalunya, tal com li havia demanat la Fiscalia, que el considera "eix central" del procés.

En una providència, el magistrat respon a la Fiscalia que "al seu moment s'acordarà" la seva petició d'acumular la investigació a Trapero, que instrueix la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, i cridar-lo a declarar al Suprem com a investigat en el procediment obert per rebel·lió o sedició.

El jutge també ha ajornat els interrogatoris de Josep Maria Jové, segon de l'exvicepresident Oriol Junqueras, i a qui se li va intervenir el document Enfocats sobre el full de ruta independentista, així com les declaracions també demanades per la Fiscalia dels membres de l'anterior Govern que ja van comparèixer davant la jutge Lamela quan la causa s'instruïa a l'Audiència Nacional.

A allò que sí que ha accedit Llarena, d'entre les peticions del ministeri públic, és a requerir un informe a la Direcció General dels Mossos d'Esquadra, referit al repartiment de mòbils entre els agents que van fer vigilàncies en patrulla el dia del referèndum, i demana també que s'expliqui el motiu d'aquell repartiment.

El que pretén amb aquest informe la Fiscalia, segons indicava en el seu escrit al jutge, és saber si "s'ha procedit d'igual manera en altres esdeveniments electorals i els motius pels quals no es van utilitzar els canals habituals utilitzats per mantenir les comunicacions davant esdeveniments d'aquesta naturalesa".

També ha donat el vistiplau Llarena a reclamar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona les actuacions que han dut a terme per frenar el procés independentista a Catalunya.

El jutge, tal com demanava la Fiscalia, ha acordat reclamar les diligències prèvies que va obrir el TSJC perquè les actuacions que ha dut a terme amb motiu del referèndum de l'1-O i en relació amb la presumpta "utilització de fons públics per al desenvolupament i execució del referèndum" constitueixen "el nucli central de la investigació" que se segueix al Suprem.

Quant al Jutjat 13 de Barcelona, Llarena reclama testimoni de la causa per la seva relació amb "fets i subjectes" investigats en el TS, així com testimoni íntegre de totes les intervencions telefòniques i de les diligències de bolcat d'ordinadors i material informàtic confiscat, entre d'altres a Josep Maria Jové, un dels detinguts en l'operació que va dur a terme aquest jutjat el 20 de setembre a la Conselleria d'Economia contra els preparatius de l'1-O.