La declaració de Josep Lluís Trapero és densa. Molt detallada per part del fiscal i molt exhaustiva per part del major. Molt tècnica, també. Però això no ha impedit que Trapero s'hagi obert un cop més per expressar el que no va poder dir aquells dies previs al referèndum quan el Govern semblava haver-se apropiat de les directrius del cos i feia veure que els Mossos farien possible el referèndum.

Trapero ha tornat a defensar la independència del cos i de les decisions tècniques i ha explicat les contradiccions que han sentit, incompresos per totes dues bandes. 

I avui ha expressat el seu sentiment de tristesa davant la situació: "Em provoca una tristesa enorme les coses que hem arribat a sentir dels Mossos".

 

 

És "l'expressió d'un comandament de policia que està dolgut. Perquè em sentia injustament tractat, el cos i jo, i en aquest moment els meus companys sentien el mateix", ha lamentat.

Trapero intenta explicar un cop rere un altre que els Mossos van aplicar un criteri de proporcionalitat per no causar danys majors. Que no hi havia connivència amb cap membre del Govern. Que no coneixia Carles Puigdemont d'abans de ser president. Que el seu ascens a Major estava decidit des del 2016 quan la conselleria estava en mans de Jordi Jané, i que creu que el retard en el nomenament precisament venia perquè no tot l'executiu confiava en ell amb vista al procés independentista.

El major no pot evitar donar una imatge de persona dolguda amb els seus superiors polítics. I també amb els que estaven a l'altra banda: fiscalia i la direcció política de la Guàrdia Civil i el CNP.