El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, fa 15 dies que ha tornat a desenvolupar el càrrec amb plenes competències i ja s'ha reunit amb els caps del CNP i la Guàrdia Civil a Catalunya i Madrid, segons ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar ElNacional.cat.

Unes reunions que han estat "cordials", segons fonts de l'entorn del major, i que ell mateix va anunciar en el moment de ser restituït en el càrrec. 

"La meva defensa del cos no va ser ben entesa. Va provocar relacions personals que es van complicar", va dir Trapero en la compareixença de la seva restitució, fent clares referències a la tensió que hi va haver els dies previs a l'1-O amb els comandaments de la Guàrdia Civil, el CNP i Diego Pérez de los Cobos, enviat de l'estat espanyol per coordinar les policies. Per això aquell mateix 13 de novembre, Trapero va trucar als responsables dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, tant de Barcelona com de Madrid, a qui va anunciar la seva visita propera i de qui va rebre, va dir, una molt bona resposta. 

Les trobades han anat "bé" i han estat "cordials", però, de moment, no n'ha transcendit res més. La primera ronda de contactes de Trapero va ser fa uns dies amb els màxims responsables de les forces i cossos de seguretat de l'Estat a Catalunya i aquesta mateixa setmana s'han fet les reunions a Madrid. 

Pendents de la Prefectura

La restitució de Trapero comporta canvis a la Prefectura dels Mossos d'Esquadra que encara no s'han fet públics. Amb la tornada del major, Eduard Sallent, excap de cos, va deixar les seves funcions i encara no s'ha fet públic el seu destí. Només se sap que Josep Lluís Trapero compta amb ell en l'estructura de comandaments del cos.

De fet, Trapero ja va anunciar que s'envoltaria dels seus homes, entre ells, Joan Carles Molinero, Ferran López i Miquel Esquius. "Tindran un lloc en l'estructura on les seves potencialitats es puguin aprofitar en benefici del cos policial", va dir el major en la roda de premsa, tot i que encara no s'ha anunciat quin.

Ferran López va haver d'assumir la direcció del cos durant el 155 per evitar que fos un comandament de la Guàrdia Civil qui agafés el control. Va estar en el focus mediàtic, però durant tota la seva carrera ha fet una feina silenciosa i durant els darrers tres anys ha estat clau en l'estratègia de la defensa judicial de Trapero.

Miquel Esquius va ser comissari en cap després que Miquel Buch destituís López, marcat pel 155. Esquius, però, va decidir deixar el càrrec l'estiu de l'any passat i Buch va nomenar Eduard Sallent. Un perfil completament oposat al de Trapero que ara també tindrà un lloc en la prefectura.