Josep Lluís Trapero ha convertit la seva declaració en el judici a l'Audiència Nacional en un cara a cara amb el tinent fiscal Miquel Ángel Carballo, el mateix fiscal que va demanar per a ell presó sota fiança fa dos anys, quan el van citar per primer cop.

En la primera part de l'interrogatori, sobre els fets del 20-S, Trapero n'ha tingut prou en dir que "venia tot sobrevingut i de diferents llocs", perquè el fiscal hagi caigut a la trampa d'entrar en una defensa de la Guàrdia Civil. El major ha retret d'alguna manera que la Guàrdia Civil no avisés del dispositiu dels escorcolls als edificis de la Generalitat, com sí que havien fet altres cops. Carballo s'ha atrinxerat en el secret de sumari.

Trapero ha volgut posar sobre la taula que amb una bona planificació s'hauria pogut impedir la mobilització multitudinària davant el Departament d'Economia i que, un cop engegat tot, era impossible parar-ho sense conseqüències més greus. 

 

El major també ha replicat al fiscal que la mobilització era pacífica malgrat els crits i les consignes "no passareu, no sortireu". "Cridar és una cosa i fer-ho és una altra", ha reblat Trapero.

Sobre els cotxes policials i la gent que hi va pujar a sobre, el fiscal també hi ha burxat. Però Trapero tampoc ha cedit: "A mi em pot semblar molt malament això i moltes coses. Però el que a mi em pugui semblar... Estàvem en un dia excepcional, i vam valorar que fer una actuació d'ordre públic, una càrrega, se'ns podia escapar de les mans i vam anar enviant recursos per si eren necessaris".

"Si haguéssim fet unes càrregues, hauria acabat molt malament", ha insistit replicant que la multitud també va pujar sobre els vehicles dels Mossos. 

 

 

I novament, en l'interrogatori surt el nom de Ferran López. La mà dreta de Trapero, realment ho era i actuava com a tal. Va ser ell l'encarregat de coordinar els Mossos i la Guàrdia Civil i comunicar els detalls del dispositiu per garantir la seguretat davant el Departament d'Economia mitjançant 40 trucades telefòniques a partir del moment en què la policia espanyola demana l'assistència dels Mossos davant la convocatòria ciutadana. Però aquesta reclamació d'assistència no va ser fins a les 9.30 h.

El major Josep Lluís Trapero ha començat l'interrogatori de la Fiscalia explicant tota la seva trajectòria professional. Trapero accedeix a major l'abril del 2017 després de 10 anys que el càrrec estigués vacant. I aquí el tinent fiscal Miguel Ángel Carballo ha volgut ser incisiu preguntant el motiu per què va estar 10 anys vacant i a les portes del procés independentista se'l nomena. 

Carballo ha volgut saber només començar l'interrogatori quina relació tenia amb el president Carles Puigdemont. Però Trapero ha estat clar: abans del seu nomenament no havia tingut mai relació amb Puigdemont.

El 20-S

Trapero ha explicat que va tenir coneixement dels escorcolls a la Conselleria d'Economia a les 8 h. El que no recorda el major és com ho va saber. "Crec que em va trucar algun membre del cos, però no l'hi puc assegurar", ha dit a preguntes de la Fiscalia. 

"Vam constituir un CECOR per coordinar tot allò", ha dit Josep Lluís Trapero explicant que va parlar amb el comissari Ferran López i van preparar un dispositiu per si havien d'enviar efectius. Els Mossos envien sempre un cotxe patrulla en escorcolls policials, "bàsicament per casos de corrupció", i aquest va ser el cas del 20-S: "Es va enviar una patrulla per fer feina de gestió de la seguretat". 

Trapero ha explicat que ell no va enviar Teresa Laplana, cap de l'ABP, a la Conselleria d'Economia i que no sabia que estava de baixa. 

20-S economia - Sergi Alcàzar

Trapero s'ha desmarcat de l'autorització de la concentració que va acabar sent multitudinària, perquè diu que ningú li va consultar res i que aquell matí estava "apagant focs".

Trapero vs. Sànchez

Josep Lluís Trapero ha negat cap connivència amb Jordi Sànchez, que va actuar de mediador el 20-S. A preguntes de la fiscalia, ha explicat que cap a les 11 h el conseller Joaquim Forn li truca per avisar-lo que  Jordi Sànchez contactarà amb ell per posar en contacte els responsables de l'ANC i els Mossos. "Tenim un model en el qual prima la mediació", ha dit el major per justificar les trucades i els contactes.

El fiscal ha quantificat en 30 els intents i trucades entre Trapero i Sànchez. 

Prèviament al 20-S, Trapero assegura que no va tenir "mai contacte amb aquesta persona", tot i que sí que sabia que "era una de les veus cantants". 

"El senyor Sànchez no és ningú per posar condicions", ha dit Trapero en el moment de la declaració on s'ha preguntat sobre l'ordre de Jordi Sànchez de fer un cordó de seguretat perquè els detinguts poguessin entrar a peu al departament.