El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha declarat durant una entrevista a TV3, que, si el president Pere Aragonès li proposés fer un altre referèndum no pactat, el seu posicionament "seria el mateix [que l'any 2017]: complir la llei, que és al que estem obligats". 

L'any 2017 va ser l'any dels atemptats de Barcelona i Cambrils i el referèndum de l'1 d'Octubre, i va ser llavors quan Trapero va ser destituït pel ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido. Va ocórrer hores després que el govern espanyol apliqués l'article 155 de la Constitució i cessés el president Carles Puigdemont i tots els consellers de la Generalitat. 

 

ENTREVISTA TRAPERO MAJOR MOSSOS ESQUADRA TV3

El Major Trapero i la periodista Fàtima Llambrich / TV3

 

L'Audiència Nacional el va investigar per un delicte de sedició i, de fet, la jutge Lamela va aplicar-li mesures cautelars com la retirada del passaport i l'obligació de comparèixer periòdicament davant les autoritats judicials. 

Finalment, després de la sentència absolutòria, va ser restituït el passat 12 de novembre pel, fins fa poc, conseller d'Interior Miquel Sàmper. 

Avui, de nou al càrrec, en la que ha estat la primera entrevista des del 2017, Trapero ha declarat, davant la periodista Fàtima Llambrich, que si la celebració d'aquest suposat referèndum "fos il·legal, la fiscalia hauria de donar-nos [al cos] instruccions sobre què fer". 

 

 

D'altra banda, ha expressat que no tindria cap sentit que Aragonès li comuniqués la decisió de celebrar-ho, ja que, "s'hauria d'adreçar, en tot cas, a la ciutadania". 

"Vam actuar amb certa ingenuïtat"

Durant l'entrevista, Trapero ha insistit en diverses ocasions que es considera a si mateix com "una persona que sempre compleix la llei". En aquest sentit, ha confessat que "mai m'hagués imaginat que hauria de personar-me davant del Tribunal de Justícia", és més "jo no era conscient que de què estava passant amb la meva imputació". 

D'altra banda, ha fet referència al processament com "un judici als Mossos [com a cos policial], encara que es digui que no".

Quant a l'actuació del dispositiu, ha assegurat que lamenta que "que hi ha una part de la població que no s'ha sentit tan acompanyada per la seva policia". "Responsables polítics, policials… Molts van parlar en el judici de què no confiaven en nosaltres. Jo considero que vam actuar amb una certa ingenuïtat”, ha declarat. 

Sorprès per la destitució 

Finalment, ha declarat que es va sentir sorprès quan va assabentar-se de la seva destitució: "considero que no vaig fer res perquè passés això", ha subratllat. 

En la mateixa línia, ha assegurat que sempre va "voler creure en la justícia". "No vaig pensar que hauria de preparar cap maleta per anar a un centre penitenciari. Si no tingués aquesta fe, no hauria de ser cap d'aquest cos policial", ha continuat.

 

Imatge principal, Josep Lluís Trapero durant l'entrevista / TV3