Joan Ignasi Elena, el nou conseller d'Interior, manté el major Josep Lluís Trapero amb totes les funcions del càrrec de major. No ho ha dit explícitament, ho dona per fet, i sí que ho ha parlat amb Trapero, amb qui despatxa diàriament.

Elena manté també David Borrell, el cap operatiu dels Bombers. La intenció del conseller és separar les decisions polítiques de l'espai tècnic. Elena ho ha explicat en una trobada informativa amb els mitjans de comunicació al Departament d'Interior, on ha esbossat la nova estructura.

Josep Lluis Trapero -  Sergi Alcazar

La decisió no tindria rellevància si no hi hagués hagut un precedent, quan Trapero va estar apartat del càrrec pel 155, la imputació i el judici i quan es va nomenar cap operatiu del cos a Eduard Sallent. El canvi de partit a la conselleria, de Junts per Catalunya a ERC, també va aixecar tota classe de dubtes sobre la continuïtat de Trapero amb totes les funcions com a major. Dubtes que avui Joan Ignasi Elena ha esvaït de manera clara.

El conseller ha tocat molt per sobre dos dels temes espinosos de la legislatura: el debat sobre l'ordre públic i els desnonaments.

Elena té el compromís de crear la comissió parlamentària per debatre sobre el model d'ordre públic. Vol fugir de tòpics i desqualificacions i vol generar el debat polític desmarcant-lo del debat partidista. 

Joan Ignasi Elena es mostra prudent, però pròxim, i recull l'encàrrec com a conseller d'Interior buscant el màxim consens possible, amb vocació de servei públic i amb una relació estreta amb el territori. Entre les prioritats hi ha el desplegament de la llei de la policia. 

Delort, ara a Bombers

Demà, el Consell de Govern aprovarà els nomenaments del conseller d'Interior. Joan Ignasi Elena nomena quatre nous directors generals: Mercè Salvat per a Protecció Civil; Joan Delort com a director general de Salvaments, Prevenció i Extinció d'Incendis; Ramon Lamiel, al Servei Català de Trànsit; i Sònia Andolz com a directora general de l'Administració de Seguretat, l'àrea que controla tots els permisos i comunicacions de manifestacions i ocupacions de via pública.

Continuen en el càrrec Pere Ferrer, a la Direcció General de la Policia, i Marc Costa, com a director general d'Agents Rurals.

Delort és un veterà a Interior. Fa 20 anys que hi és. Va entrar el 1997 amb Xavier Pomès de conseller i només ha fet un parèntesi durant els anys que Xavier Trias va ser alcalde de Barcelona, en els quals va marxar a la Guàrdia Urbana. La resta d'anys ha estat secretari de Seguretat, director general de Protecció Civil, director general del Servei Català de Trànsit i director del 112. Mai havia estat a Bombers. A partir d'aquest dimarts s'incorporarà a la direcció general com a nou responsable d'aquest cos d'emergències.

Joan Delort - Roberto Lazaro

La nova directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ve de Salut i havia estat amb Ernest Maragall com a secretària general d'Exteriors. Actualment era responsable del CatSalut.

Ramon Lamiel, el nou director del Servei Català de Trànsit, és biòleg, fundador del Bicing, és gerent de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona i està vinculat a l'Institut Gutman. Amb el seu nomenament es pretén donar una nova mirada a les polítiques de trànsit. 

Elena ha tancat també el seu gabinet. Al secretari general, Oriol Amorós, s'hi uneixen Raúl Murcia Muto, una de les mans dretes d'Oriol Junqueras, com a nou cap de gabinet; José Rodríguez, al capdavant de Relacions Institucionals, i Alba Alfageme, com a assessora en polítiques de gènere.