Aquest dilluns 20 de gener comença un dels judicis lligats a l'1-O i al judici al procés de part del Govern de Puigdemont. Comença el judici al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, l'ex secretari general d'Interior i l'ex director general de la policia Pere Soler. Estan acusats, d'una banda de permetre la mobilització del 20-S davant la seu d'Economia i dificultar la sortida de la comissió judicial, i d'una altra de no impedir el referèndum de l'1-O.

La màxima expectació està posada en Trapero. Per primer cop el màxim comandament dels Mossos s'asseurà al banc dels acusats per dos delictes de rebel·lió arrossegat pel tsunami judicial contra el Govern que va permetre votar l'1-O.

En joc 11 anys de presó per rebel·lió

La Fiscalia demana 11 anys de presó per Trapero, Soler i Puig per un delicte de rebel·lió, i 4 anys per Laplana per un delicte de sedició. El Ministeri Públic argumenta que el pla dels Mossos d'Esquadra ideat per la cúpula tècnica i política per aturar l'1-O "va ser desestimat per ineficaç" per Diego Pérez de los Cobos, que en aquest moment va ser el coordinador designat per la magistrada del TSJC. "Tot i així, els Mossos no van fer cap canvi en el pla dissenyat", conclou l'escrit d'acusació de la Fiscalia. 

El Ministèri Públic haurà d'argumentar molt bé la seva acusació per rebel·lió quan el Tribunal Suprem ha condemnat per sedició al màxim responsable polític dels Mossos pels mateixos fets: Quim Forn. La Fiscalia pot canviar l'acusació en l'informe inicial, només començar la primera sessió, o bé abans de fer el seu escrit de conclusions, al final del judici. 

La defensa demana l'absolució dels quatre acusats. L'advocada del major, Olga Tubau, remarca que Trapero "mai" ha posat els Mossos al servei dels "interessos polítics secessionistes" i que no ha "participat, intervingut ni compartit" el pla que, segons l'escrit, va idear el Govern i el Parlament de Catalunya per arribar a la independència i la proclamació de la República. La defensa apunta que ni va participar ni tenia coneixement de documents que la fiscalia considera claus, com l'Enfocats. Durant 47 pàgines, la defensa de Trapero esgrimeix les passes que va fer el major per acatar les ordes judicials i defensa l'operatiu del 20-S i de l'1-O, com va fer quan va testificar al Suprem.

També sosté que el coordinador del dispositiu policial de l'1-O, el coronel Diego Pérez de los Cobos, mai va mostrar "desconfiança" cap als Mossos ni va dir que el pla fos "inoperant ni insuficient" per complir l'ordre del TSJC. I documenta que tenia un pla a punt dos dies abans del 27 d'octubre per detenir Puigdemont si la justícia li ho demanava.

24 sessions i 104 testimonis

La primera setmana de judici serà per a la declaració dels acusats i els informes previs. Un cop hagin intervingut totes les parts començaran els interrogatoris de Teresa Laplana, Josep Lluís Trapero, Pere Soler i Cèsar Puig.

César Puig i Pere Soler - EFE

Durant 24 sessions passaran pel judici 104 testimonis que és el que fa que el judici s'allargui dos mesos. Entre aquests testimonis hi ha Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez que són a la presó i que podrien estalviar-se el viatge a Madrid declarant per videoconferència. També estan citats Artur Mas i els exconsellers d'Interior Jordi Jané i Montserrat Tura, i l'ex director general de la policia i actual tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle. A més hi ha la pràctica totalitat dels comandaments dels Mossos i els responsables del cos durant els fets del 2017. Ferran López i Diego Pérez de los Cobos obriran el torn de testimonis apujant la tensió d'un judici que arriba amb la jurisprudència fixada pel Tribunal Suprem sobre les mobilitzacions i el delicte de rebel·lió.

El judici del Suprem, el precedent

El Suprem va fer decaure la rebel·lió però la Fiscalia manté aquest delicte en l'escrit d'acusació. Com va fer, també, fins al final en judici del procés. Per això la seva acusació és per aquest delicte. Però la sentència del Tribunal Suprem marca un abans i un després. 

judici procés Josep Lluis Trapero Olga Tubau

La declaració de Trapero

Trapero va trencar el seu silenci el 14 de març en el judici al procés on va declarar de testimoni. Allà va explicar sense complexos, i a preguntes de Xavier Melero, advocat de Quim Forn, que els Mossos estaven preparats per detenir els membres del Govern de la Generalitat en el moment en què es proclamés la república i que cada comissari tenia assignat un conseller. "Teníem un dispositiu previst per si s'havia de detenir al president o als consellers si se'ns ordenava", va dir després d'explicar que es va posar a la disposició de la fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el 27 d'octubre, dia previst per proclamar la DUI.

Trapero va ser taxatiu i en algun moment incòmode pel mateix Joaquim Forn, de qui va dir que va fer declaracions irresponsables, tot i matisar que no va donar cap ordre directa ni va manar res il·legal als Mossos. Amb tot, va retreure que la imatge que es va donar ha provocat el processament dels comandaments dels Mossos, entre ells el mateix Trapero. Veurem si repetirà la declaració en el seu judici.