El pas del major Josep Lluís Trapero per la sala de plens del Tribunal Suprem no hauria estat més espectacular si hagués aparegut damunt d'una furgoneta de la Brimo. El major ha deixat anar amb una sorprenent parsimònia que tenien preparat un pla per detenir el president, Carles Puigdemont, i els membres del Govern, i que el 27 d'octubre, entre les 13'30 i les 14 hores, va trucar a la fiscalia i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per posar-se a disposició dels òrgans judicials si "ordenaven algun tipus d'acció".

Trapero, que ja havia fet aquesta explicació a l'Audiència Nacional on està encausat, ha revelat en públic aquests moviments dels Mossos a preguntes de l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero. Les seves paraules han provocat un buit de silenci a la sala, mentre l'interrogatori de la defensa aconseguia introduir una immensa esquerda en el suposat entramat de complicitat entre el Govern i els Mossos en què se sostenen bona part dels arguments de les acusacions.

No només això, el major, a més de fer evident que ni el jutge ni la fiscalia van ordenar cap acció davant la declaració del dia 27 d'octubre tot i que els Mossos feia dos dies que tenien preparat un dispositiu, ha anat ventilant les diferències amb el Govern sobre la forma com s'estava conduint el procés independentista. Fins i tot, ha retret "un punt d'irresponsabilitat" per part del conseller Forn. 

Amb tot, les defenses han aconseguit mantenir les regnes de la compareixença. Ho han fet apropiant-se del mateix article 708 de la llei d'Enjudiciament Criminal que esgrimeix el president del tribunal, Manuel Marchena, cada cop que vol eliminar com si fossin mosques molestes les preguntes que considera impertinents. Amb aquest argument i gràcies a la ineficaç actuació de Vox, el fiscal no ha pogut preguntar Trapero sobre res que no hagués plantejat prèviament l'acusació popular, que és qui havia citat el testimoni.

Els reiterats intents del fiscal, Javier Zaragoza, d'interrogar sobre les reunions que van mantenir Puigdemont i Forn amb la cúpula policial els dies 26 i 28 al palau de la Generalitat han estat inútils. Vox no havia preguntat sobre aquestes reunions i la resta de les acusacions tampoc podrien fer-ho. Així ho ha decidit el tribunal per unanimitat després de deliberar al respecte aprofitant el recés del dinar. I així s'ha fet malgrat que el fiscal ha intentat saltar-se el veto fins al darrer moment.

L'advocat de Forn s'ha reservat les preguntes sobre aquella reunió quan ha arribat el torn de les defenses. "Jo sí puc preguntar perquè vostè és el meu testimoni", ha argumentat.

El que no s'esperava Melero és que, després de neutralitzar la fiscalia, Marchena just abans de donar per acabat l'interrogatori recuperaria aquell mateix article 708 per recordar que en el seu paràgraf dos diu que el tribunal pot interrogar si algun aspecte no ha quedat suficientment clar durant la declaració i cal "depurar fets".

Les defenses s'han remogut en les cadires i l'advocada del major, Olga Tubau, s'ha posat les dues mans al cap per endreçar-se els cabells blancs quan el president de la sala ha interrogat Trapero sobre el contingut d'aquelles reunions de la cúpula policial amb el president, el vicepresident i el conseller d'Interior. "Quina preocupació motiva que convoqui o expressi el desig que aquesta reunió es produeixi?", ha demanat Marchena. 

I el major ha concentrat en una darrera intervenció la cascada de retrets i diferències amb l'estratègia del Govern, que no aturava el procés polític tot i els requeriments judicials. "Els vam emplaçar a complir la legalitat i els vam dir que nosaltres la compliríem, que no s'equivoquessin amb nosaltres", ha recordat, a més d'explicar que volien la presència de Carme Forcadell, que no va assistir, perquè la seva intenció era deixar clar que "el cos de Mossos no anava a trencar la legalitat i la Constitució" i que no acompanyaven el projecte independentista.

Les paraules de Trapero han anat esclatant a la sala com ràfegues que rebotaven en les parets. El major finalment podia explicar en públic i en seu judicial la tensió que va viure amb l'executiu arran d'una situació que com ell mateix ha explicat els estava situant en posicions en què corrien "risc personals" davant la justícia.

Sense que ningú l'interrompés i davant la sorpresa dels presents, que uns instants abans pensaven que havien escoltat tot el que s'havia de dir, Trapero ha deixat anar les inquietuds que en aquell moment el preocupaven a ell i als responsables del cos. Fins i tot la secretària judicial que acompanya els testimonis, que estava dreta, preparada per acompanyar-lo a la sortida, s'ha quedat congelada per no tallar aquella declaració desbordant.

"I em sembla que no m'he deixat res", ha acabat. 

Després d'un moment de dubte i davant aquell festival d'explicacions, Marchena ha preguntat les defenses si volien fer alguna altra pregunta davant d'aquell nou testimoni. Melero ha tornat a demanar el que ja havia preguntat: "Després d'aquesta exposició, els membres del Govern van fer alguna recriminació, retret o directiva en contra?". "Facin la feina que hagin de fer. Aquesta va ser la resposta", ha reblat. Ha estat la darrera carregada de les defenses contra l'entramat de les acusacions.