Josep Lluís Trapero ha mantingut en tot moment la separació de poders entre Mossos i Govern. Fins al punt de revelar que la policia de la Generalitat estava a punt per si havien de detenir el president Carles Puigdemont i els consellers.

"Teníem un dispositiu previst per si s'havia de detenir al president o als consellers si se'ns ordenava", ha dit després d'explicar que es va posar a la disposició de la fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el 27 d'octubre, dia previst per proclamar la DUI.

El pla de Trapero preveia que cada comissari detenia un membre del Govern si arribava l'ordre de la fiscalia o del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el 27-O.

Trapero ha estat taxatiu i en algun moment incòmode pel mateix Joaquim Forn, de qui ha dit que va fer declaracions irresponsables, tot i matisar que no va donar cap ordre directa ni va manar res il·legal als Mossos.

Amb tot, ha retret que la imatge que es va donar ha provocat el processament dels comandaments dels Mossos, entre ells el mateix Trapero. Ho ha dit a preguntes de l'advocat de Forn, Xavier Melero.

Però Manuel Marchena ha acabat finalment fent les preguntes sobre la reunió. I Trapero ha respost el mateix que van explicar els comissaris Manel Castellví i Emili Quevedo. El major ha explicat que va advertir de "conflictes greus d'ordre públic i de seguretat ciutadana". "Els vam emplaçar a un compliment de la legalitat. Els vam dir que les compliríem. I que no s'equivoquessin amb nosaltres".

I ha prosseguit: "No acompanyàvem el projecte independentista. Que estàvem molestos per declaracions de representants polítics", referint-se al conseller Forn i també de Jordi Turull. I ha afegit: "Se'ns estava posant en una posició en quà corríem riscos personals". I el Govern els va dir: "Facin la feina que hagin de fer".

Trapero ha negat que es donessin ordres ni pautes als Mossos en les reunions del 26 i 28 de setembre per part del Govern: "Ens van dir: 'facin la seva feina'". I també ha negat que Forn donés mai cap ordre directa als comandaments de la policia catalana.

El major dels Mossos també ha concretat els tres moments en què la policia de la Generalitat veu com es trenca la coordinació amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. I n'acusa directament Diego Pérez de los Cobos.

L'esforç va ser el màxim que podien fer i el màxim històric que ha fet el cos

Però bona part de l'interrogatori l'ha centrat a desmuntar la rebel·lió i el risc de violència i alçament.

"Amb caràcter general, crèiem que la gent faria algun tipus de resistència passiva a les actuacions policials, però indicava que a algunes zones on estaven implantats grups participants en manifestacions que havien ultrapassat el to, era previsible que s'anés una mica més enllà de la resistència passiva", ha dit Josep Lluís Trapero a preguntes del fiscal sobre l'informe de riscos del comissari Manel Castellví.

Trapero ha explicat també que al Govern se li explica que si el referèndum tira endavant, "trobarem 2 milions de persones amb la intenció de fer alguna cosa i uns 15.000 policies que anaven en sentit contrari" i que això provocaria necessàriament "problemes d'ordre públic i seguretat ciutadana". Josep Lluís Trapero ha acotat, això sí, el risc en una quarantena de centres de votació.

Amb el límit posat pel tribunal impedint les preguntes sobre les reunions del 26 i 28 de setembre amb membres del Govern, Trapero ha anat fent equilibris i el fiscal, més.

"Eren grups que havien tingut participació en manifestacions, són els que estan definits en l'informe", ha dit el major sense voler referir-se directament ni als CDR ni als grups d'independència revolucionària. "El que posa l'informe és la valoració de la Comissaria General d'Informació", ha conclòs.

"L'ús de la força era limitat a unes situacions. Per retenir atacs a un agent o a un tercer. Vam donar la pauta d'actuar amb serenitat. Siguem especialment curosos amb l'ús de la força". Aquesta era l'ordre de Trapero al cos dels Mossos que el coordinador Diego Pérez de los Cobos va posar en dubte: "Això no pot ser una excusa per facilitar la votació. Cosa que a mi em va semblar ofensiva", ha explicat que va dir Pérez de los Cobos.

Trapero ha explicat que es va comunicar a la ciutadania que els Mossos es personarien als locals de votació a les sis del matí com a mesura dissuasòria. Però la mesura no va funcionar.

El dia abans

"Van estar als col·legis com nosaltres. Van veure el que hi havia", ha dit Trapero sobre les activitats que hi va haver als centres de votació i l'actuació de tots els cossos policials.

"No vam requisar material perquè no el vam trobar. No vam trobar urnes. No ho vam trobar nosaltres ni...", i aquí Trapero ha encarrilat el relat que cap dels cossos van procedir a fer res quan van començar les activitats d'escoles obertes.

El dia 30 Ferran López es troba amb Diego Pérez de los Cobos i comenten que els col·legis estan ocupats. "Ningú diu: 'ei mossos, què esteu fent?'", ha retret Trapero. I ha repetit: "El que deia el mandat judicial no permetia tancar els col·legis on es feien aquelles activitats".

La pau social

Josep Lluís Trapero ha narrat la reunió que van tenir els caps dels tres cossos policials al TSJC. I ha detallat el que els va dir a tots la jutgessa Mercedes Armas: "Actuïn amb paciència, contenció i garantint en tot moment la pau social". "Ho transmeto al comissari Gámez i quan es fan les pautes d'actuació el dia 28 demano que apareguin aquests elements perquè ens ho ha demanat la jutgessa", ha completat argumentant que l'objectiu era "complir el manament tenint en compte el que va dir la jutgessa".

"Va complir amb el manament?", ha preguntat el fiscal Javier Zaragoza. A la qual cosa Trapero ha respost: "Els mossos? Tot el que vam poder".

El 20-S

"Des del primer moment vam dir que no estàvem en condicions de treure els vehicles de la Guàrdia Civil", ha dit Trapero a preguntes de l'advocada de l'Estat.

I ha concretat que no hi havia la percepció de cap problema d'ordre públic i que la concentració estava autoritzada.