Les despeses electorals de la candidatura encapçalada per Manuel Valls a l’Ajuntament de Barcelona van incomplir la llei de finançament de partits polítics en la campanya electoral de les eleccions del 2019. Així ho revela l’informe del Tribunal de Comptes que ha fiscalitzat els comptes electorals de la coalició Barcelona pel Canvi-Ciutadans, en què ha detectat l’existència de despeses electorals no declarades i una despesa superior a la permesa.

El Tribunal de Comptes, segons informa Metrópoli Abierta, ha detectat que hi ha 189.497,15 euros no declarats en la comptabilitat facilitada per la coalició, la majoria dels quals van ser facturats i declarats per l’associació Barcelona Capital Europea, plataforma que va presentar Manuel Valls el setembre del 2018 quan va llançar la seva candidatura.

Acte central campanya Manuel Valls - Marina Fernandez

Manuel Valls, en un acte de la campanya electoral / M. Fernàndez

Incompliment

L’informe sosté que Barcelona pel Canvi-Ciutadans va incomplir la llei de finançament de partits polítics, que no permet acceptar que, directament o indirectament, terceres persones assumeixin de forma efectiva el cost de les adquisicions de béns, obres i serveis o altres despeses que generi l’activitat dels partits polítics. L’acceptació d’aquests fons suposa una “irregularitat sancionable”, segons el tribunal.

La coalició va argumentar davant del Tribunal de Comptes que els 189.497 euros no declarats no es poden considerar despeses electorals, ja que no anaven adreçats a demanar el vot. No ho veu així el tribunal, que entén que els conceptes facturats per l’associació (eren actes de precampanya) estan relacionats amb activitats i finalitats pròpies del procés electoral, de manera que els hauria d’haver declarat i facturat la coalició i no l’associació Barcelona Capital Europea.

Més despesa de la permesa

Aquesta, però no és l’única irregularitat. Segons el Tribunal de Comptes, la coalició va superar el límit màxim de despesa previst per al procés electoral en 126.819 euros, un 71,15% per sobre del límit establert. En total, va gastar 305.056 euros.  Així, la llista encapçalada per Manuel Valls va gastar un 9,97% més del permès en publicitat exterior.

Foto principal, Manuel Valls, regidor de l'Ajuntament de Barcelona / ACN