Un empat produït a la comissió de peticions del Parlament ha impedit aquest dimarts tramitar una sol·licitud de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) perquè sigui publicada al DOGC la declaració unilateral d'independència que el ple de la Cambra catalana va aprovar el 27 d'octubre del 2017.

L'empat ha tingut lloc en votar-se el text proposat per la taula ampliada de la comissió de peticions, en què s'apostava per la no admissió a tràmit de l'escrit de l'ANC, que va ser posteriorment defensat per diversos centenars més d'escrits idèntics enviats per ciutadans particulars.

JxCat i ERC no han tingut prou vots -ja que faltava la CUP- per defensar que la petició de l'ANC s'admetés a tràmit i fos remesa als grups parlamentaris a fi que decidissin el que volien fer amb ella posteriorment.

Absència dels cupaires

La CUP no estava present en la reunió de la comissió, ja que el seu representant en ella, Natàlia Sànchez, estava participant a la comissió d'investigació sobre els atemptats gihadistes del 17 i 18 d'agost del 2017 i aquest subgrup no ha enviat un altre diputat per substituir-la.

El diputat d'ERC Ruben Wagensberg ha defensat la tramitació de la proposta de l'ANC perquè sigui publicada al DOGC la declaració d'independència, i en sentit semblant s'ha expressat la diputada de JxCat Anna Tarrés, però en el moment de votar ha tingut lloc un empat, 10 vots favorables a tramitar-la (JxCat i ERC) i 10 contraris (Cs, PSC, comuns i PP).

La comissió de peticions està presidida pel diputat del PP Santi Rodríguez -a la imatge- que ha aplicat el criteri que per comptabilitzar el vot ponderat, prevalia l'actual composició del ple i no la sorgida de les eleccions.

JxCat i ERC estudien si impugnaran davant la Mesa del Parlament el criteri utilitzat per Rodríguez, ja que el màxim òrgan de la Cambra va aprovar un criteri diferent de l'aplicat pel president d'aquesta comissió.