Cinc candidats i candidates es disputen des d'aquest divendres i fins diumenge el lideratge de Podem. Els 48.000 inscrits i inscrites de la formació han de triar pel sistema de primàries el nou o nova secretària general i els 34 membres del Consell Ciutadà, l'òrgan de direcció, equivalent a una executiva. Ho poden fer telemàticament a través del web participa.podemos.info.

Els cinc aspirants a la vacant deixada per Gemma Ubasart, que va dimitir del càrrec l'octubre del 2015, són càrrecs institucionals en quatre casos, mentre que un cinquè és membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH):

Jéssica Albiach (Fem Podem), diputada al Parlament 

Albano-Dante Fachín (Ho Podem Tot), diputat al Parlament

Raimundo Viejo (Impulsant el Canvi), diputat al Congrés

Oscar Guardingo (Podem per guanyar Catalunya), senador

Rafael Garcia (Estimem Podem), activista de la PAH

 

El procés de votació es realitza a través de llistes obertes, per la qual cosa els votants podran escollir persones individuals de qualsevol de les llistes i no és obligatori escollir els 34 noms. Els inscrits i inscrites també escullen els 6 membres de la Comissió de Garanties Democràtiques, l’òrgan que vetlla pel compliment dels estatuts de l’organització i exerceix com a mediador i jutge dels possibles conflictes que puguin sorgir en el si del partit.