El president del Parlament, Roger Torrent, ha assenyalat que "és impossible" que ERC pacti amb el PSC perquè els seus models estan "als antípodes". En una entrevista a Ràdio Euskadi, el republicà ha explicat que, en funció dels sondejos electorals, "la foto sembla que és entre ERC i el PSC", dos partits amb dos models "radicalment diferents".

En aquest sentit, ha insistit que el seu partit ha reivindicat "per activa i per passiva" que no pactarà després de les eleccions amb el PSC, una formació que va ser "determinant per a l'aplicació del 155, fonamental per a la dissolució del Parlament i que ha abraçat la repressió que ens ha afectat". "És impossible que pactem amb ells", ha assegurat Torrent, que ha agregat que, a més, el PSOE "ha deixat que desitjar molt des del punt de vista social i de polítiques progressistes, i que encara no ha derogat la reforma laboral ni la 'llei mordassa'".

Torrent ha assegurat que ERC no ha "aparcat" la seva reivindicació d'independència, un objectiu que està "lligat a la millora de les condicions de vida dels ciutadans d'aquest país". "Si som independentista no és per posar una bandera diferent a la caixa de les vacunes quan arriben a l'avió, sinó per millorar les condicions de vida dels catalans. Avui la independència és més necessària que mai", ha acabat.

La polèmica per les eleccions

D'altra banda, Torrent ha assegurat que el Govern té "tot a punt" perquè els col·legis electorals obrin en condicions de "seguretat", si bé ha reiterat que veu "precipitat" que els comicis se celebrin al febrer. Així mateix, ha insistit que és "precipitat" celebrar les eleccions catalanes perquè, en l'actual moment de pandèmia, "hi haurà molts ciutadans que temeran anar als col·legis electorals".

Torrent ha lamentat que, en aquest moment, no es té "ni idea" de quan tindran lloc finalment els comicis. Segons ha apuntat, la "judicialització permanent de la política" ha afectat també les eleccions malgrat que hi havia "un consens" a excepció del PSC per posposar-les al 30 de maig.

"Veurem en els propers dies", ha assenyalat el president del Parlament, que ha considerat "una barbaritat" que els tribunals tinguin "de marge fins al 8 de febrer", per la qual cosa ha esperat que se sàpiga "abans". En tot cas, ha assegurat que el Govern "té a punt tota la logística" i els col·legis electorals obriran "en condicions de seguretat i higiene" per fer-los "segurs", per la qual cosa ha fet una crida "a la participació" de la ciutadania. "Ens juguem el futur de Catalunya", ha subratllat.

Encara que ha apuntat que, "sigui quin sigui" el nivell d'abstenció que es doni, seran "unes eleccions legítimes", ha incidit que els seus resultats seran "més fidels a la foto del que vol la societat catalana si hi ha "més participació". Segons ha dit, "no hem d'aspirar a una participació com la que hem vist aquest cap de setmana a Portugal" en les seves eleccions.

Imatge principal: Roger Torrent / Sergi Alcázar