L'estabilitat del Govern no està en perill. Així ho han assegurat JxCat ERC en una roda de premsa conjunta després del nou xoc que s'ha produït aquest dijous al Parlament pels vots de Carles PuigdemontJordi SànchezJosep Rull i Jordi Turull. “Creiem que l’estabilitat del Govern està garantida”, ha tractat de calmar les aigües el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol. Per la seva part, el president del grup d'ERC, Sergi Sabrià, ha defensat que s'ha trobat una "solució compartida" per garantir la majoria parlamantària.

Després d'hores de discrepàncies i reunions al més alt nivell, JxCat i ERC han arribat a un acord per desbloquejar el ple del Parlament. Els diputats afectats hauran de presentar un escrit signat per ells afirmant que estan d'acord amb la petició de delegació de vot registrada aquest matí pel portaveu de JxCat, Albert Batet.

"Els drets de tots estan garantits, però formalment s’ha fet per dues vies diferents”, ha justificat Sergi Sabrià, que ha recordat la situació excepcional. “Tot necessita hores, temps i una solució compartida”, ha assenyalat. S’ha mostrat convençut que els dos grups compleixen el dictamen aprovat el passat dimarts, que no donava per suspesos els diputats afectats.

Ple cancelat Pujol Sabria ERC JxCat -  Sergi Alcazar

En la mateixa línia, Eduard Pujol ha sostingut que es tracta d’un acord “coherent” amb el que va aprovar la cambra. “S’aplica una doble garantia”, ha precisat després d’anunciar els escrits dels diputats. “No estem en una situació de normalitat, i això fa que qualsevol situació parlamentària es compliqui enormement”, ha indicat.

Pel que fa a l’estabilitat de l’acord de Govern, Pujol ha subratllat que “hi ha un esforç per superar aquesta situació d’anormalitat”. Per la seva part, Sabrià ha reivindicat que durant el debat de política general “s’ha posat sobre la taula un pla de govern ambiciós”, i ha atribuït les turbulències a la “judicialització”.

Solucions diferenciades

La realitat és que la solució és diferenciada per als diputats d’ERC i per als de JxCat. Mentre Oriol Junqueras i Raül Romeva “designen” Sergi Sabrià per “exercir els seus drets parlamentaris mentre duri la situació judicial actual”, els quatre diputats processats de JxCat el que faran és delegar només el seu vot com havien fet fins abans de la interlocutòria del jutge Llarena.

“Es tracta de la mateixa situació política. És un acord polític, més enllà dels camins”, ha assegurat Eduard Pujol en aquest sentit. Sabrià ha defensat que han exigit les “màximes garanties” perquè aquest acord no sigui impugnable per altres formacions. No obstant això, ha admès que no pot saber “què farà Ciutadans”.

En nom dels dos grups, el president d’ERC al Parlament ha volgut demanar perdó a la ciutadania. “Ens toca disculpar-nos, perquè la situació no és la que voldríem, però hem de tenir en compte el moment d’excepcionalitat”, ha afirmat el dirigent republicà.