El president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat aquest dimarts que Mariano Rajoy i Pedro Sánchez mostraran “poca valentia política” si no compareixen a la comissió d’investigació del 155.

Després que la cambra els hagi citat com a testimonis, Torrent els ha instat a comparèixer i ha afirmat que “si no es ve és perquè potser hi ha coses a amagar i s’està acomplexat”. Segons ha defensat, si els grups parlamentaris volen citar-los “és un acte de salut democràtica però també de responsabilitat confrontar-ho amb els diputats”. “Si realment hi ha una justificació política i democràtica a l’aplicació il·legítima del 155, no passa res per venir al parlament a explicar-la”, ha sentenciat.

A més, Torrent ha afegit que si venen comprovaran que “per més 155 que s’apliqui, la voluntat majoritària dels catalans i catalanes no canviarà”. Torrent ha fet aquestes declaracions des de Brussel·les, on fa des de dilluns una visita institucional.

Reunions al Parlament Europeu


En el marc del viatge, aquest matí s’ha reunit amb un dels vicepresidents del Parlament Europeu, Dimitrios Papadimoulis, de Syriza (grup de l'Esquerra Unitària, GUE); i a la tarda ho farà amb la també vicepresidenta finesa, Heidi Hautala, del grup dels Verds i la líder dels ecologistes a l’Eurocambra, Ska Keller.

Segons ha expressat Torrent, cada vegada hi ha “més veus” que mostren aquesta “preocupació” i demanen una solució democràtica. “El president Sánchez ha de ser conscient que té un problema de gran magnitud i que la comunitat internacional està expectant”, ha advertit Torrent, que ha assegurat que el cap de l’executiu espanyol té una “disjuntiva” i ha de decidir si la vol resoldre “amb urnes o amb Vox”.

Al matí Torrent ha participat en una conferència a l’Eurocambra, en què ha parlat de l'apropament de les institucions a la ciutadania. Posteriorment, s’ha reunit amb el president del Comitè de les Regions, el belga Karl-Heinz Lambertz, que durant la trobada amb el president de la cambra s’ha interessat per la situació a Catalunya.