El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha reivindicat aquest dimecres la necessitat d'aprovar els pressupostos que el Govern va presentar ahir per dur a terme "la transformació verda, feminista i digital" que el mateix president Pere Aragonès va prometre en el seu discurs d'investidura. Torrent ho ha dit a la Comissió d'Empresa i Treball en la qual ha desgranat els comptes per al seu Departament.

Així doncs, el conseller ha explicat que el total del pressupost per a Empresa i Treball serà de 1.224 milions d'euros, xifra que suposa un increment del 28,8% respecte els comptes del 2020. Torrent ha puntualitzat que aquest increment és superior a la mitjana de la resta d'increments de la resta de conselleries.

D'aquests, 654 milions aniran destinats a generar un treball digne i de qualitat; 223,7 milions a l'"economia per la vida"; 126 a la reindustrialització; 74,7 al "turisme sostenible" i 33,2 a "reforçar el teixit comercial competitiu i proper".

comissio empresa treball pressupostos - parlament

Comissió d'Empresa i Treball d'aquest dimecres / Foto: Parlament

El triple repte del model productiu

En la seva intervenció, Torrent ha constatat que Catalunya té un triple escenari davant com són la recuperació postpandèmia, la transformació ecològica i el repte de les febleses del "model productiu" que, segons ha dit, ha quedat demostrat amb les restriccions de la covid-19.

En aquest sentit, el conseller ha reivindicat que la Generalitat ha destinat més euros que qualsevol altra comunitat autònoma als ajuts per a pimes, autònoms i treballadors. També ha previst un creixement del PIB del 6% i un "rècord històric" en exportacions, que arribaran als 1.000 milions d'euros. També ha celebrat que el número d'ocupats sigui inferior al que hi havia abans de la pandèmia i el d'inscrits a la Seguretat Social sigui superior.

Tanmateix, Torrent ha alertat que encara hi ha "40.000 persones amb ERTO" i ha lamenta els alts índexs d'atur juvenil i del biaix de gènere, a més de la dificultat dels majors de 55 anys i aturats de llarga durada d'incorporar-se al mercat laboral. 

"Cal un esforç més per completar la recuperació econòmica i transformar el model productiu. Un model adaptat a les noves realitats. Això significa continuar orientant la recuperació en la transformació feminista, verda i digital amb la qual s'ha compromès el Govern. I tot això necessita d'un finançament", ha insistit als grups.

En la resposta als grups, Torrent ha celebrat que els grups hagin coincidit en la necessitat d'aprovar uns pressupostos i de transformar el model productiu.

 

Imatge principal: el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent / Foto: Parlament