El conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, ha instat aquest dissabte el govern espanyol de Pedro Sánchez a "moure fitxa" per refer unes relacions entre tots dos executius que en aquest moment estan "a zero". "Si cal generar un marc de relacions com el què hi havia abans del cas d'espionatge CatalanGate, han de passar coses", ha assegurat Torrent en declaracions a TV3, després que ahir divendres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, conversessin breument a Barcelona en la clausura de les jornades del Cercle d'Economia.

Torrent ha demanat més explicacions al govern espanyol pel CatalanGate. Així, ha subratllat que la Moncloa ha d'aclarir "qui va donar l'ordre" d'espiar a més de 60 independentistes a través del programa de ciberespionatge Pegasus. "També cal saber perquè es va donar aquesta ordre, a qui va afectar i què s'ha fet amb la informació obtinguda d'aquesta manera", ha indicat. A parer del conseller, el govern de Pedro Sánchez "ha de donar explicacions públiques, que pugui entendre tothom", i no solament oferir dades a porta tancada en la comissió de secrets oficials del Congrés. Ha d'haver-hi, ha dit Torrent, "transparència, assumpció de responsabilitats i garanties" de cara al futur.

Captar inversions

D'altra banda, pel que fa a la captació catalana d'inversions, Torrent ha assegurat que encara que Volkswagen instal·li la seva planta de bateries a Sagunt (València), Catalunya "aspira a captar tota la resta" de fases del procés productiu del cotxe elèctric, i destaca que el Test Center Energy de Seat a Martorell (Barcelona) és un projecte clau en aquest sentit. En aquesta línia, ha recordat que les mateixes bases del Perte "dificultaven la concentració de totes les fases de la cadena de valor del cotxe elèctric en un determinat territori" perquè requereixen la implicació de com a mínim dos.

A més, Torrent ha indicat que l'automobilística catalana Silence és "clau i molt important per al país en el marc de la transició cap a la mobilitat elèctrica". Per al conseller, la reunió del comitè d'empresa de Nissan suposa "la recta final per tenir la reindustrialització de l'empresa acabada". També ha refermat el seu compromís amb la "generació de llocs de treball i una tecnologia pròpia que ajudi tot l'ecosistema, que amb el tancament de Nissan van rebre un impacte molt evident". I ho ha reblat, tot assegurant que els projectes de mobilitat elèctrica passen per crear un hub de electromobilitat que ajudarà tot l'ecosistema d'indústries auxiliars.

612 milions d'inversió estrangera

El conseller Torrent, demanat per si Catalunya ja no resulta atractiva per als inversors, ha respost que al contrari, perquè al darrer any Catalunya ha captat un total de 612 milions d'euros d'inversió estrangera, "un rècord, les xifres més altes". Concretament, ha explicat que 2 de cada 3 euros d'inversió estrangera són al sector industrial, fet que, segons ell, converteix Catalunya en un territori competitiu.

Finalment, Torrent ha afirmat que Catalunya ha de tenir un paper clau en matèria d'energies renovables perquè l'hidrogen verd “és una energia alternativa que té molt de recorregut en el futur”. I respecte a la pujada dels preus, ha recalcat que la crisi derivada per la guerra a Ucraïna "no pot deixar les mateixes cicatrius que va deixar la del 2008". Sobre aquest punt, ha demanat receptes diferents a còpia de polítiques expansives i socials que posin les persones al centre de totes les decisions.