El coronavirus trenca els esquemes, fins i tot, en el darrer moment. I això també podria passar amb els mateixos candidats presentats fins ara. Amb un nou calendari electoral, poden haver-hi canvis. Si els indults als presos polítics arriben a temps, es podria tornar a repetir tot el procés de recollida d'avals, i si Oriol Junqueras rep aquest indult abans del  30 de maig, el president del Parlament, Roger Torrent, hi veu canvis: "Tant de bo pogués ser ell, el més normal és que des d'un punt de vista democràtic, Oriol Junqueras pugui ser candidat d'Esquerra", ha dit en declaracions a TVE.

Cal recordar que les candidatures es presenten cinc setmanes abans de la data dels comicis i just un mes abans es proclamen els candidats. Així doncs, l'indult s'hauria d'aconseguir molt abans del 30 de maig i no amb el procés en marxa.

Torrent considera que "les dades diuen avui que el 30 de maig és una bona data" per anar a eleccions, però avisa que estem "en un context d'incerteses". En clau de reeditar un Govern amb Junts per Catalunya, afirma que les coalicions solen funcionar quan "hi ha un objectiu polític en comú i mecanismes de coordinació i debats molt ben estipulats". Però també subratlla que són sinergies que s'han d'anar revisant constantment. I seguint el discurs oficial: "La salut de la ciutadania és una causa major" per davant de qualsevol altra i amb aquest argument tanca files sobre pensar en avançar processos electorals. 

Com s'imagina el Govern?

Si les eleccions fossin la Carta als Reis, el president del Parlament Roger Torrent ho demanaria tot. D'entrada vol que Esquerra governi, primera petició lògica, però en segon lloc ha marcat el com: "Hem de fer el govern més ampli possible, al mateix temps d'esquerres i independentista". I en aquest catàleg de peticions demana entesa amb els Comuns i Junts per Catalunya. A la vegada, afegeix un altre desig, el mateix que comparteix amb la CUP, de tornar a un referèndum com "l'element més disruptiu i l'eina" principal.

En paral·lel a situar un govern ampli, però també d'esquerres i independentista, una barreja que veu factible integrar-la en un únic propòsit, marca l'antítesi del que han de ser les noves polítiques que donin la volta a la situació de crisi actual provocada per la pandèmia del coronavirus: "Necessitem un govern d'esquerres perquè no ens colin els gols del 2008 amb respostes neoliberals durant la crisi. I aquí ens podem trobar un bon ventall del país al més ampli possible. Aragonès parla d'una via àmplia". L'any 2008 governava el president Montilla amb un acord de tripartit amb Esquerra i Iniciativa. Posteriorment, l'any 2010, va proclamar-se president Artur Mas amb Convergència i Unió.