El president del Parlament, Roger Torrent, ha urgit aquest divendres a formar un Govern per "foragitar" de l'escola catalana l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Torrent s'ha pronunciat així sobre la voluntat del Govern espanyol de modificar el sistema d'immersió lingüística, per reforçar el castellà en els col·legis catalans, després d'una reunió amb la plataforma Som Escola, que uneix diverses entitats de l'àmbit educatiu.

En unes breus declaracions als periodistes, el president del Parlament ha avisat que no "permetrà" que des del Govern del PP "trenquin el consens ni posin en risc" un instrument que, segons el seu parer, ha estat "bàsic per a la cohesió social" a Catalunya. En aquest sentit, ha garantit que el Parlament es posarà "al servei de la societat per defensar aquest instrument", com "institució recuperada" després de la intervenció de la Generalitat a través del 155.

En aquest context, ha aprofitat per "fer una crida a recuperar totes les institucions, inclòs el Govern", i ha afegit: "Si avui -des del Govern espanyol- posen en risc el nostre model educatiu és perquè hi ha un 155 que els ho permet; per tant necessitem urgentment, ja, poder expulsar el 155 del paisatge polític del nostre país".

Per la seva banda, la portaveu de Som Escola, Carme Roca, ha coincidit amb Torrent en què el sistema d'immersió lingüística és un model que durant 30 anys ha donat "èxits", ja que afavoreix una societat "cohesionada i amb oportunitats d'integració". Roca ha garantit que participaran en les mobilitzacions "que facin falta" però sense concretar quines seran les pròximes accions perquè encara no les han organitzat.