El president de la Generalitat, Quim Torra, ha iniciat el seu viatge a Washington deixant clar des del cor dels EUA que no pensa parar fins que els efectes del que van votar els catalans l’1-O acabin sent una realitat reconeguda pel món.

En un discurs fet durant la inauguració del Catalonia America Council –una organització privada de foment de les relacions entre Catalunya i els Estats Units- Torra ha recordat que el passat 1 d'octubre els catalans “van exercir el dret a l’autodeterminació”. “I ara hem de fer efectiu aquest mandat democràtic. La República és sinònim de llibertat. A Catalunya, els conceptes de la República, la llibertat i la democràcia no només són conceptes complementaris, sinó que també són sinònims. I no deixarem de treballar fins que els tres conceptes siguin una realitat internacionalment reconeguda”, ha avisat.

I és que el president ha remarcat als americans presents a la inauguració que “el dret a l'autodeterminació és essencial” per als catalans. “Volem que sigui eficaç amb totes les implicacions”, ha sentenciat, al costat del líder del Catalonia America Council i exdelegat de la Generalitat als EUA, Andrew Davis. 

Estat d'emergència

Torra ha aprofitat també per denunciar des de la capital nord-americana la situació “d’estat d’emergència” que creu que viu Catalunya per la reacció de l’Estat a l’independentisme. “Tornem a tenir presoners polítics, exiliats i víctimes de la repressió”, ha dit en el seu discurs en anglès. A més, ha explicat que en aquest moment, a la Generalitat de Catalunya, “es lluita contra tots els efectes malignes de l'estat d'emergència en la mesura del possible i es denuncien les injustícies patides per persones com el propi president Carles Puigdemont”. “La situació de regressió dels drets democràtics a Espanya és intolerable per a qualsevol democràcia”, ha conclòs. 

En aquest sentit, citant a l’expresident dels EUA Thomas Jefferson ha assegurat que actualment es viu a Catalunya una situació complexa”. “Ell va dir que quan un seguit d'abusos i usurpacions perseguint el mateix objecte evidencia un disseny per reduir la gent sota el despotisme absolut, és el seu dret, és el seu deure, fer fora aquest govern, i proporcionar nous guàrdies per a la seva futura seguretat”. “Certament, no volem deposar cap govern. Però tenim el dret i la voluntat de fundar el nostre estat independent. No fem res contra ningú. Volem el millor per a tothom. Però també per a nosaltres”, ha afirmat.

Així, ha reivindicat que a Catalunya hi ha valors com “la llibertat, la llibertat d’expressió, el respecte als drets humans, la pau i la necessitat d'enfortir la relació transatlàntica” que li són propis i que poden compartir amb els EUA. Però ha demanat no oblidar que Catalunya “es troba en una cruïlla històrica excepcional”. Per això, des de Washington, “on es valora la llibertat i la dignitat de les persones”, ha volgut “proclamar” que té, “més que l'esperança, la ferma convicció que aviat Catalunya s'unirà a la resta de la lliure nacions del món”. “Ho aconseguirem”, ha sentenciat.