El president de la Generalitat, Quim Torra, veu avalat el procés independentista després de les darreres tres eleccions i reclama recuperar la “unitat estratègia” abans de la sentència. Per això ha anunciat l'inici d'una ronda de contactes amb partits i "entitats socials i econòmiques" per encarar els propers mesos fins la sentència, que assegura que seran "decisius".

En la sessió de control al Govern que s'ha celebrat aquest dimecres al matí al Parlament, Torra ha qualificat d'"extraordinàriament positius" els resultats de l'independentisme tant del 28 d'abril com del 26 de maig, i ha defensat que Europa hauria d'escoltar "un poble que vota un cop i un altre per la democràcia i per la llibertat i l'autodeterminació". "Escolta Europa aquí hi ha un poble que vota una vegada i una altra que vol ser un poble lliure", ha afegint.

 A més, just quan s'està a punt de complir el primer any de govern, que serà aquest diumenge 2 de juny, Torra ha defensat que els resultat electorals els "reforcen com a Govern". En aquest sentit, ha posat en valor que l'executiu durant aquest any ha aconseguit "deixar enrere el 155 i posar en marxa les institucions" i que ha defensat que ha estat "al costat dels presos i exiliats".

Recuperació de la negociació pressupostària

Un cop passat el cicle electoral, Torra també ha aprofitat per demanar a tots els grups parlamentaris tornar a negociar els pressupostos de la Generalitat. En aquest sentit, el president ha recuperat la voluntat de tornar a intentar acordar uns pressupostos que no va arribar a presentar al Parlament en no tenir els suports suficients, cosa que llavors va atribuir a la proximitat de les eleccions generals, municipals i europees.

"Els demanaré que ara que ha acabat el període electoral que tornem a seure per negociar els pressupostos", ha afegit, en un missatge dirigit especialment a la CUP i Catalunya En comú Podem, socis preferents per als comptes.