El president de la Generalitat, Quim Torra, ha condemnat la suspensió del tercer grau als presos polítics i ha assegurat que la decisió "és un acte de venjança en la línia dels que ja ens tenen acostumats". També ha acusat l'Estat de seguir el model de països autoritaris com Turquia o la Xina per proposar als presos un programa de "reeducació".

Torra, que ha qualificat la decisió "d'atac contra la justícia, la democràcia i la llibertat", ha apuntat cap al govern espanyol per haver-se "vantat de controlar la fiscalia". "La retirada del tercer grau ha passat el control del govern de socialistes, Podemos i Comuns", ha assenyalat.

 

És per aquest motiu que el president Torra ha volgut referir-se a la mesa de diàleg, que s'havia de reunir per segon cop aquest mes de juliol, per dir que "s'acumulen les evidències que posen en dubte la pretesa voluntat de diàleg del govern espanyol". "Si el govern espanyol té cap esperança de reprendre el diàleg, caldrà que abans demostri que té la ferma voluntat d’aturar les hostilitats contra el moviment independentista català", ha instat.

El president català també ha subratllat que aquesta acció repressiva contra els líders independentistes "busca distreure tothom" perquè "la monarquia i el poder judicial trontollen". També ha advertit que la decisió reforça les seves raons [les de l'independentisme] per "preparar-nos millor per definitivament deixar de ser presoners d’un estat autoritari que no accepta la voluntat democràtica dels catalans.

La suspensió del tercer grau

La suspensió del tercer grau ha vingut a càrrec de la jutgessa de vigilància penitenciària de Lledoners, que ha suspès l'aplicació del tercer grau penitenciari i el 100.2 als presos polítics, tal com havia sol·licitat avui mateix la Fiscalia​. 

En la interlocutòria, la magistrada també ha suspès el 100.2 del vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el conseller Raül Romeva. També ha anul·lat el tercer grau de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, a qui se li va tombar el 100.2 el passat 23 de juliol.  La Fiscalia encara estudia els recursos del conseller Josep Rull, el conseller Jordi Turull i la consellera Dolors Bassa, que tot indica que es presentaran en els propers dies.