La fiscalia ha recorregut el tercer grau dels presos polítics. Aquest dimarts ha presentat un recurs demanant que es torni a classificar els líders independentistes en el segon grau.

Aquest recurs afecta al líder d'ERC, Oriol Junqueras, a l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, al conseller Joquim Forn, al president d'Òmnium, Jordi Cuixart, a l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez i al conseller Raül Romeva. La fiscalia encara està estudiant els recursos de Josep Rull, Jordi Turull i Dolors Bassa.

 

 

"Incompatibilitat amb el compliment de la pena"

A l'escrit, el Ministeri Públic esgrimeix "incompatibilitat de la progressió a tercer grau amb el compliment de la finalitat de la pena". Segons la fiscalia, una condemna ha de constituir un mitjà d'utilitat social i d'"intimidació al delinqüent, causant en l'autor una sensació de que la seva manera d'actuar té unes conseqüències perjudicials".

 

 

Així doncs, la fiscalia considera que el tercer grau donaria als presos polítics i a la resta de presos la sensació que "delictes com els que han comès queden impunes i, per tant, es produiria una desigualtat en l'aplicació de la Llei Penal".

Falta de penediment

Un altre dels motius exposats pel ministeri fiscal és "la falta de modificació d'aquells sectors o factors de la personalitat directament relacionats amb l'activitat delictiva". Afegeix que la falta de penediment denota que "l'intern segueix considerant que els fets pels quals ha estat condemnat no són constitutius de delicte".

 

 

En el cas d'Oriol Junqueras, per exemple, l'escrit cita fragments de l'entrevista que Oriol Junqueras va concedir a TV3 diumenge 19 de juliol, el primer cap de setmana que sortia en tercer grau. "A l'entrevista Junqueras manifesta que 'ja davant del Suprem vam dir que el que vam era fruit d'un mandat democràtic, d'un programa electoral'", matisa el recurs de la fiscalia que també afegeix que el líder d'ERC va declarar que "compleixo els meus compromisos i estic orgullós del que vaig fer".

El fiscal, a més, ha demanat la suspensió immediata d'aquest tercer grau abans que es resolgui definitivament la qüestió. Després de vigilància penitenciària, la fiscalia o els presos podrien presentar recurs davant del tribunal sentenciador, en aquest cas el Suprem, com l'alt tribunal va establir la setmana passada.

El tercer grau

Els presos polítics van sortir de la presó per primer cop el passat 17 de juliol per poder dormir a casa després de prop de mil dies empresonats. El dia abans les juntes de tractament de les presons de Dones de Barcelona, Wad-ras, Lledoners (Bages) i Puig de les Basses (Alt Empordà) van acordar aplicar-los la modalitat de règim obert habitual prevista a l'article 83 del reglament penitenciari. Això vol dir que els presos només hauran d'anar a la presó a dormir entre dilluns i dijous.