La segona onada de la pandèmia de la Covid-19 està afectant Espanya amb més contundència del que es preveia. Per això, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat aquest divendres actuar de forma contundent per evitar un segon confinament total, tot i que no ha anunciat cap nova mesura. Una declaració que el 131è president de la Generalitat, Quim Torra, ha criticat per ser buida i ha reclamat la necessitat de prendre "decisions immediates".

"Amb la greu situació que vivim, no són temps de discursos buits sinó de prendre decisions immediates", ha exigit Torra a través del seu compte de Twitter.

El discurs de Sánchez

En una declaració institucional, Pedro Sánchez ha alertat que la situació del coronavirus és “molt greu” i que cal prendre “totes les mesures necessàries” des de les administracions per evitar un segon confinament, També ha demanat als ciutadans facin “un parèntesi” amb la màxima “disciplina social”.

Pedro Sánchez moció censura Vox EFE

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat avui "totes les mesures necessàries" per evitar un segon confinament. / Efe

Des de l'executiu espanyol s'han marcat l'objectiu de rebaixar la incidència de contagis per sota dels 25 casos per cada 100.000 habitants. Ara mateix, la mitjana a Espanya se situa en 348. Prendre les mesures adequades a cada situació correspon a les comunitats, i algunes ja han decidit fins i tot decretar tocs de queda com és el cas de Madrid o Castella i Lleó. Tot i que Sánchez no ha fet referència a aquesta mesura, sí que ha mencionat a l'estat d'alarma, que podria decretar-se en casos extrems tal com està previst en el document aprovat per la Interterritorial.

Un nou document per a totes les comunitats

Aquest dijous, el Consell Interterritorial de Salut va aprovar noves mesures de contenció del coronavirus. En el document que ha avançat el ministeri, s'estableixen fins a quatre nous nivells d'alerta arreu de l'Estat que, alhora, comporten un seguit de mesures mínimes que cal aplicar. Aquestes noves mesures seran, en última instància, aplicades per les Comunitats Autònomes, ja que es tracta d'unes recomanacions fetes pel ministeri a totes les regions de l'Estat.

Pel que fa a les mesures en matèria de relacions socials, per exemple, al nivell 1 es recomana relacionar-se únicament amb "bombolles socials estructurades en grups de convivència" i es limiten les trobades socials a un màxim de 15 persones. Un cop s'avança al nivell dos, les reunions es limiten a 10 persones i a més es recomana quedar-se al domicili i per tant, l'autoconfinament. En canvi, al nivell tres, les reunions es redueixen a 6 persones, es demana limitar al màxim els contactes socials i s'ordena el tancament dels establiments no essencials a partir de les 23:00 hores.