El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dijous que, si la sentència als presos polítics és condemnatòria, presentarà al Parlament una "proposta democràtica i basada en el dret irrenunciable dels catalans a l'autodeterminació".

Així ho ha explicat des de Waterloo juntament amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, amb qui s'ha reunit aquest matí. Torra ha reiterat que no acceptarà una sentència "que no sigui l'absolució" i ha reclamat la llibertat immediata per presos i exiliats. "Si defensar el dret a l'autodeterminació és delicte, jo soc culpable", ha assegurat.

Pel que fa el veto de la JEC a Puigdemont per anar a les europees, Torra ha lamentat que la "Junta Inquisitorial Central" hagi emès una "nova inquisitòria". Els dos presidents s'han mostrat convençuts que guanyaran els recursos presentats a la decisió de la JEC, que Puigdemont ha considerat una nova "envestida de l'Estat".

Missatge a Pedro Sánchez

Puigdemont també ha instat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a reunir-se també amb JxCat en la ronda de contactes, després de les eleccions del 28-A. El líder de JxCat ha constatat que és "obligatori" que el cap de files socialista convoqui també els set diputats de la llista que encapçala Jordi Sànchez.

A més, Puigdemont ha preguntat a Sánchez si es vol instal·lar en la "incertesa" o bé aposta per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. Puigdemont ha insistit que Sánchez ha d'adreçar-se al conjunt dels representants de la ciutadania per explicar què pensa fer durant la legislatura: "Té alguna cosa a dir o a corregir? A reprendre el que va trencar?", ha preguntat.

Tanca la polèmica sobre De Gispert

D'altra banda, Torra, ha donat per "tancada" la polèmica sobre la Creu de Sant Jordi a l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert i ha apuntat que el tema ja està "resolt". El cap del Govern ha argumentat que el guardó premia la trajectòria de l'expresidenta del Parlament.

Aquest matí Cs i PSC han demanat que Torra revoqui la decisió de premiar De Gispert. El partit taronja ha anat més enllà i també ha reclamat que el president comparegui al ple del Parlament per donar explicacions