"No podem condemnar allò que no existeix". Aquesta ha estat la contundent resposta del president de la Generalitat, Quim Torra, en un acte que JxCat ha celebrat a Lledoners aquest diumenge. "No som violents. L'independentisme sempre ha condemnat qualsevol tipus de violència", ha aclarit Torra, que també ha acusat l'Estat de ser l'únic que ha utilitzat la violència.

Aquestes declaracions de Torra responen, doncs, l'exigència feta aquest dissabte pel president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en el comitè federal del PSOE. Sánchez va qualificar l'independentisme de "moviment fracassat" i va instar les seves organitzacions a condemnar "qualsevol tipus de violència que vingui d'un grupuscle del moviment independentista".

En aquest context, el president de la Generalitat ha acusat l'Estat de voler "desviar l'atenció dies abans que surti la sentència", en referència a la detenció de nou membres dels CDR que han estat acusats de terrorisme. 

Entre crits de "president", Torra ha assegurat que "JxCat tornarà a defensar la independència de Catalunya i la república catalana". "Si hem de tornar a votar 'no' al president Sánchez, votarem 'no' al president Sánchez", ha advertit. JxCat, a diferència d'ERC, ja va votar 'no' en les dues sessions d'investidura al candidat socialista després del 28-A.

Referint-se un altre cop a les paraules pronunciades per Sánchez ahir, Torra ha negat que l'independentisme hagi fracassat. "Diuen que l'independentisme ha fracassat. Qui ha fracassat és el president Sánchez", ha afirmat. A parer de Torra, "el fracàs de la política espanyola" és causa de Catalunya. "No es pot governar sense escoltar la veu de Catalunya", ha dit.