Ja hi ha dia, hora i lloc: aquest dijous a les cinc de la tarda al Congrés dels Diputats. És quan tindrà lloc la primera reunió dels equips negociadors d'ERC i el PSOE per a explorar el possible suport a la investidura de Pedro Sánchez. Així ho han acordat els portaveus Gabriel Rufián i Adriana Lastra, que capitanejaran les negociacions. Els republicans, que són imprescindibles per tirar endavant el govern de coalició amb Unidas Podemos, han deixat clar els seus mínims: "un compromís i un calendari" per a una futura mesa de negociació entre governs.

La setmana passada, tots dos partits van acordar la conformació d'equips de negociació. Aquest dimarts s'ha concretat la primera reunió després de les converses entre Rufián i Lastra. Per part d'ERC, a banda de Rufián, en formaran part la portaveu i secretària general, Marta Vilalta, i el president del consell nacional, Josep Maria Jové. Per part dels socialistes, a banda de Lastra, el secretari d'organització de PSC, Salvador Illa, i el ministre de Foment i secretari d'organització de PSOE, José Luis Ábalos, o la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo.

No cal que els governs es reuneixin abans del debat d’investidura, però sí que s'hi comprometin abans de la votació. Després de recollir l’acta de diputat aquest dimarts al Congrés, Gabriel Rufián ha deixat clars els mínims que reclama ERC per facilitar una investidura de Pedro Sánchez: un “compromís” i un calendari sobre “una futura taula de negociació de governs”. Si és així, amb l'aval de la seva militància, els republicans i els socialistes es podran entendre. Si no és així, mantindran el seu no a la investidura.