Conscients de la complexitat de l'enunciat de la pregunta que han formulat a les bases, els màxims representants d'ERC s'han esmerçat les últimes hores a posar-hi una mica de llum. Des de les 9 del matí i fins les 8 del vespre d'aquest dilluns, 8.500 militants -tots menys un miler que no podran votar perquè no tenen correu electrònic- estan cridats a participar a la consulta telemàtica sobre la investidura de Pedro Sánchez: "Estàs d'acord a rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l'Estat a través d'una mesa de negociació?"Una taula de diàleg que, segons ha explicat el vicepresident Pere Aragonès, ha de ser entre governs, sense línies vermelles, amb calendari concret i garanties. "Si no es mouen, tot acord és impossible", adverteix ERC al PSOE, i a més, afegeixen que "ens sobren els motius per votar 'no'". 

Fins a les 12 del migdia ja ha votat el 40% del cens. La intenció de la consulta, tal com assenyalen des de la cúpula d'ERC a aquest diari, és guanyar-se l'aval de la militància per collar el PSOE deixant-los clar que "si no es mouen, no hi haurà investidura", però també perservar el marge per poder conduir i condicionar les negociacions. D'aquí que la consulta no sigui vinculant. La posició final sobre la investuidura l'acabarà decidint el consell nacional del partit. En paraules de la seva secretària general adjunta, Marta Vilalta, aquest mateix migdia, els afiliats a ERC "decideixen que si el PSOE no es mou, el vot d’ERC serà que no". Els de Junqueras se senten forts per tenallar Sánchez i tenen clar que si la investidura per a un govern progressista amb Podemos no surt a la primera, el més probable és que els propis socialistes intentin tornar-lo a sacrificar per cercar una entesa amb el PP. 

Tots dos partits ja han designat tres representants -Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové per ERC i Adriana Lastra, Carmen Calvo i Salvador Illa pels socialistes-, que s'asseuran aquesta mateixa setmana amb l'objectiu de concretar un acord que satisfaci banda i banda. Dos dels tres integrants de l'equip negociador dels republicans són diputats al Parlament i dimarts i dimecres hi ha ple. Per això fonts del partit apunten a ElNacional.cat que si els dirigents del PSOE no s'acaben traslladant a Barcelona, el primer contacte oficial entre totes dues parts no seria fins a mitjans de setmana

"Estem posant les bases, obrint pas per fer real la mesa de negociació entre governs; utilitzem la força que ens han donat les urnes per generar aquest escenari de diàleg". Així ho ha expressat Vilalta, que ha afegit que la idea és "posar al servei del sit and talk els nostres diputats". En aquest sentit, els republicans manifesten que en cap cas es tractaria "d'una mesa de negociació d'ERC", sinó que l'objectiu és "construir una mesa de negociació de país". Sobre aquest punt, reafirmen la seva intenció de seguir mantenint els contactes amb els socis de govern, JxCat, i veure si és possible "aconseguir una posició comuna". Si bé públicament defensen que no es pot permetre que els socialistes vetin Torra com a interlocutor vàlid, des d'ERC reconeixen en privat que no el volen com a negociador". 

Bilateralitat, cap línia vermella, calendari i garanties

 A la seu del carrer Calàbria no esperen sorpreses pel que fa al resultat final, que donaran a conèixer aquest mateix vespre, a partir de dos quarts de nou. Confien que el gruix de la militància avalarà la posició que ha defensat públicament la direcció, que és el 'sí'. És a dir, que sí que s'està d'acord a votar 'no' a Sánchez si no hi ha mesa de negociació. 

En relació amb quin format ha de tenir aquest espai de diàleg, la direcció del partit assenyala quatre elements imprescindibles. Que es dialogui de govern a govern, és a dir, res d'una taula de partits com va apuntar el PSOE fa uns dies, en saber l'enunciat de la consulta dels republicans. En les últimes hores, diversos dirigents socialistes han expressat que aquest punt no ha de ser un obstacle. A més, assenyalen que aquest diàleg ha de ser sense condicions. Això vol dir que la part catalana ha de poder posar al damunt de la taula la seva proposta d'autodeterminació i amnistia. A partir d'aquí, l'Estat hauria d'exposar el seu plantejament per resoldre políticament el conflicte. 

Sumat a aquestes dues primeres condicions, que sigui entre governs i que no hi hagi línies vermelles, ERC afegeix que cal fixar un calendari concret perquè el diàleg no s'allargui indefinidament, i que pugui haver-hi un seguiment de les garanties de compliment de tot el que s'hi debati.