Onada de sol·licituds. El president Quim Torra ha presentat un escrit de recusació contra dos dels nous magistrats del Tribunal Constitucional, Enrique Arnaldo i Concepción Espejel, ja que considera que manquen de la "imprescindible imparcialitat". Ho ha fet després que també ho hagin fet el president Carles Puigdemont, el líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras; i els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Raül Romeva i Dolors Bassa.

Tant Arnaldo com Espejel han accedit al ple del Tribunal Constitucional arran de l'acord assolit entre el PSOE i el PP per la renovació parcial del tribunal, motiu pel qual el president considera que ambdós manquen "manifestament de la imprescindible imparcialitat" davant dels procediments vinculats a l'independentisme. Cal recordar que té diversos recursos d'empara arran de la condemna per desobediència quan exercia com a president, així com per una segona causa per desobediència amb un judici que començarà el 17 de març.

Contra el president del TC

La cosa no acaba aquí: Torra també ha demanat que l'actual president del tribunal, Pedro González-Trevijano, s'abstingui de participar en l'incident de recusació d'Arnaldo per la seva "estreta relació d'amistat amb el recusat".

Aquest divendres, la defensa de Puigdemont, Ponsatí, Comín i Puig ha presentat un altre escrit per demanar la recusació dels nous membres del Constitucional designats a proposta del PP per la seva estreta relació amb el partit de Pablo Casado, així com per les seves manifestacions contràries a l'independentisme. L'escrit també posa el focus sobre la manca de la "imprescindible imparcialitat" per resoldre els nombrosos recursos presentats per tots quatre davant del tribunal de garanties, tal com ha fet Torra.

Irregularitats dels magistrats

A més, dijous va ser el torn de Junqueras, Romeva i Bassa, que van presentar un primer incident de recusació contra Espejel i Arnaldo. ERC va argumentar en un comunicat que "els magistrats que jutgen un procediment no han de tenir ni manifestar cap d'interès particular en el seu desenvolupament o resultat, ni prejutjar de forma prèvia el seu resultat a partir de postures personals, ni afavorir de cap manera a cap de les parts". "Tothom té dret, o l'hauria de tenir, a ser jutjat per un tribunal imparcial", afirmen els republicans.

Quan es van conèixer els noms proposats per la renovació parcial del TC, es va posar l'accent en el fet que Arnaldo havia col·laborat amb la Fundació FAES (afina al PP) i que Espejel va ser recusada el setembre de 2015 junt amb l'actual conseller madrileny Enrique López per evitar que formés part del tribunal que jutjaria el cas Gürte.

 

Imatge principal: El president Quim Torra / Europa Press