La Fiscalia Superior de Catalunya ha presentat una querella per desobediència contra el president de la Generalitat, Quim Torra, al qual acusa de desoir l'ordre de la Junta Electoral Central de retirar els llaços grocs i pancartes de suport als polítics presos dels edificis de la Generalitat. 

La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, va ordenar divendres passat a la Fiscalia de Catalunya que, un cop tingués coneixement de totes les actuacions practicades pel Govern en relació a l'ordre de la Junta Electoral Central, interposés una querella per desobediència per haver ignorat els seus requeriments.

Conscientment i deliberadament

La querella, presentada davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i signada pel fiscal de Catalunya Francisco Bañeres, acusa Torra de "desatendre" el mandat de la Junta Electoral quan, "conscientment i deliberadament", va decidir mantenir simbologia "partidista" en edificis públics dependents de la Generalitat, "encara que fos de forma encoberta o simbòlica a través de cartells, imatges, figures, fotografies i simbologia en general de la mateixa natura ideològica i partidista, representativa dels postulats de part de la societat". 

El ministeri públic sosté que hi ha hagut un requeriment emès per la màxima autoritat administrativa en matèria de control dels processos electorals que "ha estat reiteradament desatès, circumstància d'especial gravetat quan incidenix directament al dret de participació política de la totalitat de la ciutadania, que ha de ser especialment tutelat i preservat".

pancarta llaç blanc Palau Generalitat ACN

Emmascarar l'incompliment

La fiscalia sosté que es va intentar emmascarar l'incompliment de la resolució de la Junta electoral substituint els símbols que hi havia als edificis públics "per altres que, sota una altra forma expresiva, pretenien significar exactament el mateix, simbologia partidista que, a més a més, incloïa multitud de cartells amb expressions escrites". Es referix al canvi del llaços grocs per altres de color blanc que va tenir lloc dijous passat, després que la Junta Electoral reclamés la retirada dels símbols l'11 i el 18 de març.

A l'escrit, el fiscal Francisco Bañeres demana a la Prefectura Superior de Policia que enviï al tribunal les actes elaborades per agents del Cos Nacional de la Policia sobre el compliment de l'acord de la Junta Electoral Central. Als Mossos d'Esquadra el demana un informe sobre la mateixa qüestió.

També demana al Departament de Presidència que lliuri còpia de l'informe dels seus serveis jurídics en relació al manteniment dels símbols a les seus de la Generalitat.