El Govern disposa ja de l'informe de la Comissió Jurídica Assessora que confirma que l'executiu de Mariano Rajoy ha de permetre la publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) del nou gabinet designat pel president, Quim Torra. Així mateix, el dictamen avala que els consellers absents podran prendre possessió. Davant la conclusió de l'informe, Torra demanarà avui mateix mesures cautelaríssimes urgents al TSJC, que haurien de permetre desbloquejar en un termini molt breu de temps la presa de possessió, i "no descarta prendre accions legals", segons s'ha informat a través d'una nota de premsa de presidència.

"El president Quim Torra té previst adoptar les mesures legals pertinents per fer respectar els seus drets, entre les quals no es descarta una querella per prevaricació contra el president Rajoy", adverteix el Govern.

Torra va demanar aquest informe davant la negativa de l'executiu espanyol a publicar el decret de nomenament dels nous membres del Govern, entre els quals hi ha dos consellers empresonats i dos a l'exili. Amb la no publicació del decret, l'executiu de Rajoy pretèn impedir-ne l'entrada en vigor i la presa de possessió dels consellers.

Segons l'informe, les atribucions del president per a la constitució del seu Govern tenen naturalesa discrecional i "no estan sotmeses a autorització ni control derivats de les mesures adoptades en aplicació de l'article 155".

Així mateix, el dictamen subratlla que el president pot ordenar la publicació del decret de nomenament del vicepresident i els consellers, i, tenint en compte que el control que atorga al govern espanyol el 155 és "merament formal i constitueix un acte reglat i degut" en cas que es denegui la publicació, s'incorre en un "incompliment de la llei, en contravenció de l'ordenament jurídic".

Igualment, la Comissió Jurídica considera que les persones designades per formar part del Govern no tenen limitat l'exercici dels seus drets polítics i "no concorre cap circumstància legal que n'impedeixi la presa de possessió".