El Govern no ha vist durant aquests mesos de pandèmia cap mínima intenció de cogovernança per part del govern espanyol. Aquesta “manca de diàleg” no els permet donar suport a la nova i sisena pròrroga de l’estat d’alarma que Pedro Sánchez porta avui al Congrés dels Diputats. 

“Des del primer dia vam demanar el confinament total de Catalunya amb l'excepció dels serveis essencials”, ha explicat el president de la Generalitat, Quim Torra, als micròfons de Catalunya Ràdio en una entrevista en què ha repassat els problemes socials i econòmics derivats de la Covid-19. Una reclamació “que va trigar 15 dies a arribar”, ha recordat. També ha lamentat la insistència de l'executiu de centralitzar la gestió de la crisi: “Em nego a legitimar qualsevol acte en què s'usurpen les competències de la Generalitat”, ha insistit el president. Ha posat d'exemple països veïns per argumentar que "la gestió espanyola ha estat un error" i que "les coses s’haurien pogut fer diferent”. 

L'emergència sanitària i educativa, una prioritat

Davant les queixes del sector professional sanitari de recuperar els drets i sous d'abans de les retallades, ha apuntat que Catalunya pateix una falta de sobirania i recursos.  "Calen polítiques retributives diferents que tinguin en compte la urgència i l'emergència. El pressupost ens permet el que ens permet i t'adones que la fórmula és la que no tenim", ha explicat el president. 

Torra també ha avançat que el Govern estudia la contractació de "milers" de nous professors i mestres de cara el curs vinent, sense especificar la xifra i la necessitat de "triplicar les aules". Caldrà fer un "esforç de país monumental", no només per contractar més professors, sinó també per buscar nous espais, com "centres cívics o biblioteques", que puguin utilitzar-se com a aules.

La recerca d'espais, ha explicat, caldrà fer-la d'acord amb el món local, perquè "molts equipaments són dels ajuntaments"

Torra també s'ha definit com a total coneixedor de la realitat social que viu el país. "Estem elaborant un pla d’emergència social amb la Taula del Tercer Sector i regularment em reuneixo amb entitats socials i de voluntariat", ha indicat. 

Els diners d'Europa, necessaris ara

Actualment estem en el pitjor dels escenaris perquè el Govern no disposa de tota la sobirania ni els recursos que li pertanyen, ha dit el president. "Cal apujar el sostre de dèficit i augmentar el superàvit dels ajuntaments", ha enumerat com a accions d'urgència. Sobre les ajudes europees, el president hi veu un problema: que arribaran tard. “El problema amb els diners d’Europa és que arribaran l’any vinent i nosaltres els necessitem ara per ajudar els botiguers que no han pogut obrir, els autònoms que els han carregat la quota... ”, ha apuntat. 

Eleccions "quan s'encarrili la sortida a la crisi"

Torra ha afirmat que preveu convocar eleccions "quan s'hagi encarrilat la sortida a la crisi" i ha afegit que té la responsabilitat de vetllar "sempre" pel prestigi i la dignitat de la presidència de la Generalitat. El president també ha admès les estratègies diferents entre els socis de Govern, i ha lamentat la divisió d'ERC i JxCat en la sisena votació de la pròrroga de l'estat d'alarma que tindrà lloc avui al Congrés —on la formació de Gabriel Rufián s'abstindrà, i la de Laura Borràs votarà en contra—. Torra ha opinat que l'independentisme no entendrà aquesta divisió: "Tot el que ens separa de la unitat d'acció no és la via".